Wall Street Journal: Κατακρημνίζεται η τουρκική λίρα

0

Η τιμή της τουρκικής λίρας έχασε περισσότερες από δέκα ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Παρασκευή, το οποίο έπιασε την υψηλότερη τιμή του τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας η οποία περνά μέσα από κύματα στις παγκόσμιες αγορές.
Από νωρίς το απόγευμα στο Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή, η ισοτιμία δολαρίου – λίρας ήταν στο 6,21 τιμή που αποτελεί ρεκόρ χαμηλού για το τουρκικό νόμισμα.
Ο δείκτης δολαρίου DXY ήταν κατά 0,6% υψηλότερος στο 96. Το ευρώ υποχώρησε 0,8% στα 1,445 δολάρια, την πιο αδύναμη τιμή του από τον Ιούλιο του 2017.
«Για λίγες ημέρες, οι παγκόσμιες αγορές αντιμετώπιζαν την πτώση της τουρκικής λίρας με περιέργεια, παρά ανησυχία, θεωρώντας ότι αποτελεί πρόβλημα μόνο της Τουρκίας και κανενός άλλου», δηλώνει ο Sean Callow, σχεδιαστής νομισματικής στρατηγικής στο Westpac και συνεχίζει: «Αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει».
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από 20% την εβδομάδα που πέρασε.
Αναλυτές και επενδυτές απέδωσαν την σφοδρή πίεση στο τουρκικό νόμισμα στην διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για μεγάλα δάνεια της χώρας σε δολάρια και άλλα νομίσματα αλλά και την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας θα μπορούσαν να την ωθήσουν να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.
«Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο των αποθεμάτων, νομίζω ότι η Τουρκία θα χρειαστεί το ΔΝΤ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Πολ Μακναμάρα, διευθυντής επενδύσεων για το χρέος των αναδυόμενων αγορών στη GAM International Management.
«Το διπλωματικό ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, προσθέτει στις προκλήσεις που πλήττουν τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε λίρα», τονίζει ο Μάικλ Έβερι, ανώτερος σχεδιαστής στρατηγικής στης Ράμπομπανκ.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο των δημοσιογράφωνMike Bird και Jon Sindreu, της αμερικάνικης εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Turkish Crisis Rattles Currency Markets» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.