WSJ: Προτάσεις για ελάφρυνση του χρέους σε έγγραφο του ESM

0

Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή αξία του ελληνικού χρέους κατά 52,5%

Σύμφωνα με το έγγραφο, μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να χορηγηθεί αμέσως και μέρος της να συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο έλεγχο για την τήρηση από την Ελλάδα των δημοσιονομικών κανόνων και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Το έγγραφο συντάχθηκε τον Αύγουστο  2015 και δόθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, χωρίς να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup ή EuroWorking Group.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν, μιλώντας στην Wall Street Journal, ότι οι επιλογές που περιγράφονται στο έγγραφο αποτελούν μία πιθανή βάση για τις συζητήσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «η ισχυρή και διαρκής επιβολή όρων πολιτικής που θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους».

«Η αποτελεσματικότητα κάθε μέτρων ανασχεδιασμού του χρέους θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από την ικανότητα και τη βούληση των ελληνικών Αρχών να επιδιώξουν μία συνετή διαδρομή δημοσιονομικής πολιτικής και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνεται.

Τα τρία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στα οποία επικεντρώνεται το έγγραφο:

  • Επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων της Ελλάδας
  • Σύνδεση των καθορισμένων αποπληρωμών χρέους με το ΑΕΠ της χώρας
  • Επιβολή πλαφόν ή τη χρονική μετάθεση της καταβολής τόκων. 

Σύμφωνα με τις προτάσεις που γίνονται στο έγγραφο, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023-2043, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορεί να υπερβούν το 15% του ΑΕΠ, οι πληρωμές χρέους μπορεί να καθορισθούν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, εάν η οικονομία της πηγαίνει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

Το έγγραφο εξετάζει τον καθορισμό των χρεολυσίων στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2034-2044. Το όποιο υπόλοιπο χρέος, με βάση την πρόταση, θα μπορούσε να κατανεμηθεί σε ισόποσες δόσεις και να αποπληρωθεί μετά το 2044.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Viktoria Dendrinou της εφημερίδας Τhe wall street journal με τίτλο «Eurozone Fund Weighs Greece DebtRelief Options» στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.