Με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε. (ΔΗ.ΣΥ.), ασχλείται με τα γεγονότα που εκτυλίσονται στην Μέση Ανατολή και τονίζει ότι «η νέα πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη για συνεκτική κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση και απάντηση στις διεθνείς προκλήσεις».
Σε ότι αφορά τη χώρα μας τονίζει ότι «ως κράτος – μέλος Ε.Ε. και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, οφείλει να μείνει σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στηρίζοντας έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση των διαφορών με διπλωματικά μέσα»
Τέλος υποστηρίζει πως η «στρατιωτική παρουσία της Χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην υποστήριξη του Κυπριακού Ελληνισμού και όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις»
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε
«Η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή προκαλεί παγκόσμια ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο περιφερειακής ανάφλεξης.
Το βάρβαρο θεοκρατικό καθεστώς των μουλάδων του Ιράν, έχει επί πολλές δεκαετίες αποτελέσει σοβαρή εστία κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει διαχρονικά και συστηματικά καταπιέσει τον ιρανικό λαό, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Όμως η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνεται με λύσεις που βρίσκονται εκτός διεθνούς δικαίου, με επιχειρήσεις που δεν έχουν τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.
Η «προληπτική» επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν συνιστά σαφέστατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η κλιμάκωση των εκατέρωθεν επιθέσεων επιτείνει τον κίνδυνο για την περιφερειακή ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, χωρίς να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από την κρίση, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η διπλωματία ήταν και παραμένει η μόνη οδός για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πυρηνική ασφάλεια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει στέρεες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την άμεση ειρήνευση και σταθεροποίηση, καθώς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο και τον περιορισμό των πυρηνικών προγραμμάτων της Τεχεράνης.
Η νέα πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη για συνεκτική κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση και απάντηση στις διεθνείς προκλήσεις.
Η Ελλάδα, ως κράτος – μέλος Ε.Ε. και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, οφείλει να μείνει σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στηρίζοντας έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση των διαφορών με διπλωματικά μέσα.
Η στρατιωτική παρουσία της Χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην υποστήριξη του Κυπριακού Ελληνισμού και όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν πρέπει να ξεκινάει καμία πολεμική επιχείρηση από τις βάσεις, που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ο μόνος δρόμος για την αποκλιμάκωση είναι η διπλωματία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.»