Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών με ανακοίνωσή του ζητά να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκαπιδευτικούς και παράλληλα καυτηριάζει τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για τις μητέρες εκπαιδευτικούς, που κ΄λανουν χρήση της άδειας ανατρεοφής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών
«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει ακέραιη την ευθύνη για τα τεράστια κενά που διαπιστώνονται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία μας. Περισσότερες από 10.000 θέσεις εκπαιδευτικών παραμένουν κενές, αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ δεν φρόντισε ώστε να καλυφθούν έστω από αναπληρωτές/τριες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός άνευ προηγουμένου μπάχαλου με σχολεία να υπολειτουργούν, να συμπτύσσουν το ωράριο λειτουργίας τους και να αναστέλλουν τη λειτουργία των Ολοήμερων Τμημάτων τους, αναστατώνοντας εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.
Για την κατάσταση αυτή είναι προφανείς οι ευθύνες που έχει η Υπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη. Κάθε προσπάθεια να μετακυλήσει τις ευθύνες στους/στις εκπαιδευτικούς, όπως έκανε με τις πρόσφατες δηλώσεις της είναι τουλάχιστον εξοργιστικές.
Η Υπουργός διατείνεται ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τις άδειες μητρότητας των εκπαιδευτικών. Είναι ντροπή και μόνο να εκστομίζονται τέτοια επιχειρήματα για να καλύψουν την πολιτική τους επιλογή της υποστελέχωσης των σχολείων, και μάλιστα από το στόμα της ίδιας της Υπουργού Παιδείας, την ώρα που η χώρα μας μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος είναι προσχηματικές με επικοινωνιακή στόχευση.
Δεν λησμονούμε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την ίδια την Κυβέρνηση. Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ήδη από τον Απρίλιο του 2024 ότι θα στηριχτούν οι έγκυες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί εξισώνοντας την άδειά τους με αυτή όλων των υπόλοιπων κλάδων, οι υποσχέσεις του και σε αυτόν τον τομέα αποδείχτηκαν γράμμα κενού περιεχομένου. Οι αναπληρώτριες συναδέλφισσες κάνουν χρήση του θεμελιώδους δικαιώματός τους στο υπόλοιπο της άδειας ανατροφής και μητρότητας μετά τον διορισμό τους, αφού η Κυβέρνηση δεν τους αφήνει κανένα άλλο περιθώριο να πράξουν διαφορετικά. Η κατάσταση φυσικά είναι απολύτως γνωστή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, αφού έχουμε φροντίσει να τη διαμηνύσουμε σε όλους τους δυνατούς τόνους.
Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση της ΝΔ, επιθυμούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση, να δημιουργήσουν και πάλι αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού και τελικά να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω της για τις τεράστιες ελλείψεις που μαστίζουν την εκπαίδευση.
Αν η κα Υπουργός ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους για τις δικές της πολιτικές ευθύνες δεν θα τις βρει στους/στις εκπαιδευτικούς.
Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. απαιτούμε:
- Να τρέξει άμεσα η β΄ φάση αναπληρωτών/τριών και να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία μας.
- Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε όλα τα πραγματικά κενά που υπάρχουν.
- Να προστατευτεί το δικαίωμα στη μητρότητα για τις εκπαιδευτικούς και να σταματήσει η απαράδεκτη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών από την Υπουργό Παιδείας.
Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται άλλη μια φορά επιζήμια για τη Δημόσια Εκπαίδευση και την κοινωνία. Το εκπαιδευτικό και το γονεϊκό κίνημα οφείλουν να διεκδικήσουν προσλήψεις για την πλήρη στελέχωση των σχολείων και να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα σχέδιά της Κυβέρνησης για υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Ο δρόμος για μια ποιοτική Δημόσια Εκπαίδευση περνάει μέσα από τον αγώνα μας για πολιτική αλλαγή και απαλλαγή από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.»