Έξι χρόνια από τη φονική φωτιά στο Μάτι – Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς που «ζητούν δικαίωση»

0

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 23 Ιουλίου 2024, από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, (περισσότερα ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, κι ΕΔΩ), που άφησε πίσω της 104 νεκρούς και αποκαΐδια. Πρόκειται για μία από τις φονικότερες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, με τους τραυματίες από εκείνες τις ημέρες να ανεβαίνουν ακόμα τον δικό τους γολγοθά.
O χρόνος για τους περισσότερους επιζώντες από τη φονική πυρκαγιά έχει σταματήσει στις 23 Ιουλίου 2018.
Οι επιζήσαντες από αυτή την τραγωδία αναζητούν μέχρι σήμερα δικαίωση, τόσο για τη ζωή τους, που είδαν να καταστρέφεται εκείνη την ημέρα, όσο και για τους συγγενείς και φίλους τους που κάηκαν ζωντανοί. Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου έκρινε ενόχους μόνο τους 6 από τους 21 κατηγορουμένους, οι οποίοι αφέθηκαν, μάλιστα, ελεύθεροι αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε ήταν εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ.
Η τελευταία ελπίδα για τα θύματα και τους επιζήσαντες της φονικής πυρκαγιάς είναι το Εφετείο. Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι πιθανός, οι 21 κατηγορούμενοι έχουν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και δικάζονται από την αρχή.

Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο
Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι πραγματοποιούνται σήμερα 23 Ιουλίου 2024. Τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

  • Στις 09:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ι.Ν του Αγ. Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και στις 09:30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.
  • Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων, στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών. Στη συνέχεια, θα γίνει πορεία προς το Μάτι από τις οδούς Αλεξάνδρου, Διαγόρα, Εκάβης, Ισμήνης, (διέλευση Λεωφόρου Μαραθώνος), Κυανής Ακτής και Ποσειδώνος.
  • Στις 20:00 θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)
  • Στις 21:00, περπατώντας μέσω Ποσειδώνος από το Ν.Α.Ο.ΜΑ θα γίνει προσέγγιση της Αργυράς Ακτής.

104 φαναράκια στη θάλασσα
Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner