Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18, για την πυρκαγιά στο Μάτι

0

Τον δρόμο για το ανακριτικό γραφείο πήρε η δικογραφία που σχηματίστηκε για την τραγωδία στο Μάτι, με τους εισαγγελείς να ασκούν ποινικές διώξεις σε βάρος 20 ατόμων για την φονική πυρκαγιά.
Με τη διάταξη τους οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα

  • της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή,
  • των σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή
  • και του εμπρησμού από αμέλεια (όλα πλημμελήματα) κατά περίπτωση,

Την ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που διώκονται είναι και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελεχών της Πολιτικής Προσταςίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα (Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος) εντόπισαν ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της με αποτέλεσμα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυννενοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος».
Αντίθετα η εισαγγελία εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων. 
Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια  φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια. Ωστόσο αν και τα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η δικογραφία θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος αφού μελετήσει την δικογραφία θα καλέσει σε απολογία τους εμπλεκόμενους. 
Στο μεταξύ έξι ακόμα δικογραφίες παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές:

  • Μία δικογραφία Ναυτοδικείου για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
  • Μία δικογραφία του Στρατοδικείου για ευθύνες στρατιωτικών
  • Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
  • Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
  • Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και
  • Μία δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Share.

Comments are closed.