Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Κινέτα-Πεντέλη -Εκκενώνονται οικισμοί

0

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές από το μεσημέρι στα Γεράνεια όρη, στην Κινέτα Αττικής, στον Αποκόρωνα στα Χανιά και στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές: Μία στην Κινέτα (όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη και έχουν καεί δεκάδες σπίτια), η οποία κατευθύνεται στους Αγίους Θεοδώρους και στο Λουτράκι και μία στην Καλλιτεχνούπολη Πεντέλης, όπου επίσης μαίνεται ανεξέλεγκτη έχουν καεί σπίτια ενώ αυτή την ώρα εκκενώνεται ο Νέος Βουτζάς, στο βόρειο τμήμα του και οι παιδικές κατασκηνώσεις στον Αγ. Ανδρέα.
Επίσης, μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη, εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάσταης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον ‘Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.
Φωτιά και στον Κάλαμο!
Λίγο πριν τις 19:00 ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον Κάλαμο και συγκεκριμένα στην περιοχή Πανόραμα.

Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας: Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης «όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους».

Τσίπρας από Βοσνία: Με προβληματίζουν οι παράλληλες πυρκαγιές στην Αττική
Ο πρωθυπουργός από τη Βοσνία όπου βρίσκεται, εξέφρασε τον προβληματισμό του, για τα παράλληλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν στην Αττική τη Δευτέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ενημερώθηκε μόλις προσγειώθηκε στο Μόσταρ, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης «ότι είναι σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική, με τρία παράλληλα πύρινα μέτωπα».
Σημείωσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και πρόσθεσε ότι επιχειρούν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
«Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι ανθρωπίνως δυνατό για να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αλλά πρόσθεσε «Με προβληματίζουν οι παράλληλες εστίες, τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της Αττικής».

Νίκος Τόσκας: : Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές
Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει νωρίτερα και ο Νίκος Τόσκας. «Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Ενημερώνεται συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το γραφείο του στη Βουλή ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, ενώ εικόνα του μεταφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης Μ. Βορίδης, ο οποίος ενημερώνεται από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ενημέρωση της Φώφης Γεννηματά για τις πυρκαγιές
Με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη επικοινώνησε τηλεφωνικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ζήτησε ενημέρωση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσης ζήτησε να μεταφερθεί η συμπαράστασή της στα στελέχη όλων των υπηρεσιών, που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες τη μάχη στα πύρινα μέτωπα.\

Δήμαρχος Ραφήνας: Υπάρχουν νεκροί…
Ο Δήμαρχος Ραφήνας δήλωσε τώρα στον ΑΝΤ1 «Υπάρχουν πολύ τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα. Επίσης είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και νεκροί!» και συνέχισε «Πρέπει να έχουν καεί πάνω από διακόσια σπίτια»

Share.

Comments are closed.