Guardian: Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ φοβάται ότι θα υπάρξει έξαρση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές

0

Οι ευρωπαϊκές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο θα μπορούσαν να είναι τόσο μοιραίες όσο η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο φόβος των ψηφοφόρων για το άγνωστο μπορεί να τους οδηγήσει να στηρίξουν ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα.

«Φοβάμαι τον φόβο, φοβάμαι ότι οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν επειδή φοβούνται. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο φόβος μπροστά στο άγνωστο και την αβεβαιότητα παράγει μια ορμόνη που απαιτεί απόκριση ασφαλείας. Αυτό είναι γεγονός», είπε ο Μπορέλ στον Guardian.

Ο Μπορέλ επανεξετάζοντας την τρέχουσα κατάσταση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος ενός έτους που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο πολέμους, έναν στην Ουκρανία και έναν άλλο στη Γάζα είπε σε μια διάλεξη που δόθηκε σε μια σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε το περιοδικό Le Grand Continent, ότι και οι δύο συγκρούσεις απειλούν το μέλλον της Ένωσης και στην περίπτωση της Ουκρανίας είπε ότι φοβάται την ήττα εκτός και αν υπάρξει ταχεία αλλαγή πορείας. Είπε ότι δεν βλέπει κανένα σημάδι ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν , είναι πρόθυμος να σταματήσει ή ακόμη και να συμβιβαστεί με μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει την ανατολική Ουκρανία.

Σχετικά με τη Γάζα είπε ότι η Χαμάς δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική δύναμη, αλλά μια ιδέα – και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να νικηθεί μόνο με καλύτερες ιδέες, όχι μόνο με βόμβες.

Οι δηλώσεις του Μπορέλ έρχονται εν μέσω των κερδών των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την ήπειρο, προφανώς λόγω ανησυχιών για τη μετανάστευση και το συμπιεσμένο βιοτικό επίπεδο .

Ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δήλωσε: «Δεχόμαστε εισβολή από έναν κόσμο των μέσων ενημέρωσης όπου μαθαίνουμε για τα καθημερινά εγκλήματα του κακού ή του πολέμου κάτι που δημιουργεί μια ορμονική δραστηριότητα που κατευθύνεται από τον φόβο».

Δέχτηκε ότι υπάρχουν τόσο πραγματικοί όσο και αντιληπτοί λόγοι ανησυχίας, αλλά προέτρεψε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να παρουσιάσουν μια διαυγή ανάλυση της κατάστασης. «Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι οι ευρωεκλογές θα είναι εξίσου επικίνδυνες με αυτές στις ΗΠΑ».

Είπε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένα ελκυστικό περιβάλλον για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

«Είμαστε μαγνήτης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να ζήσουν στην Ευρώπη. Και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί όταν συγκρίνουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Είμαστε ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής που μπόρεσε να δημιουργήσει η ανθρωπότητα».

Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται στην Ουκρανία.

«Ίσως αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να δούμε τον κίνδυνο που προέρχεται από μια μεγάλη δύναμη που απειλεί τη δημοκρατία μας, η οποία απειλεί την ίδια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ουκρανία . Και αν δεν αλλάξουμε γρήγορα πορεία, αν δεν κινητοποιήσουμε όλες μας τις ικανότητες, θα αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ομοίως, εάν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στη Γάζα, νομίζω ότι το έργο μας θα υποστεί μεγάλη ζημιά».

«Το σημαντικό είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο. Τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε; Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας…»

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με ένα κομμάτι της Ουκρανίας και να αφήσει την υπόλοιπη Ουκρανία να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με μια περιορισμένη εδαφική νίκη. Δεν θα εγκαταλείψει τον πόλεμο, ειδικά όχι πριν από τις αμερικανικές εκλογές, που μπορεί να του παρουσιάσουν ένα πολύ πιο ευνοϊκό σενάριο. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση υψηλής έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Borrell.

«Ο Πούτιν αποφάσισε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την τελική νίκη», είπε.

«Η επιτυχία [της Ρωσίας] εξαρτάται από το να φέρει στο πεδίο της μάχης όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν. Έχουν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, απωλειών στο πεδίο της μάχης, παρουσία της ανθρώπινης εφεδρείας. Υπήρχαν 150.000 άνθρωποι συγκεντρωμένοι στα ουκρανικά σύνορα τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν 450.000 τώρα, άρα τρεις φορές περισσότεροι».

Ταυτόχρονα είπε ότι ο Πούτιν «είχε λάθος σχετικά με την ικανότητα του στρατού του. Έκανε λάθος για την ικανότητα της ουκρανικής αντίστασης. Έκανε λάθος για τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε λάθος σχετικά με τη δύναμη της διατλαντικής συμμαχίας. Αλλά είναι ακόμα εκεί. Είναι ακόμα πρόθυμος να πολεμήσει, να αφήσει τον λαό του να πεθάνει, για να υποφέρει ο στρατός του και ο λαός του, γιατί δεν έχει αντίστροφο».

Υποστήριξε: «Η Ρωσία δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει έθνος. Ήταν πάντα μια αυτοκρατορία με τον τσάρο, με τους Σοβιετικούς και τώρα με τον Πούτιν. Είναι μια σταθερά της Ρωσίας και της πολιτικής της ταυτότητας και ως εκ τούτου απειλή για τους γείτονές της – και ιδιαίτερα για εμάς».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του διπλωματικού συντάκτη Patrick Wintour της βρετανικής εφημερίδας Guardian με τίτλο «EU foreign policy chief fears rightwing surge in June elections», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.