WSJ: Πώς το δεξί χέρι του Πούτιν έβγαλε από τη μέση τον Πριγκόζιν

0

Ο Νικολάι Πατρούσεφ (Nikolai Patrushev), στενός συνεργάτης του Ρώσσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν (Bladimir Putin) φέρεται να έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν (Yevgeny Prigozhin).

Το αποκλειστικό δημοσίευμα της WSJ (Wall Street Journal) που διαψεύδεται από το Κρεμλίνο, αναφέρει πως γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας έδωσε την εντολή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές -μη κατονομαζόμενων – δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ο Πατρούσεφ θεωρούσε πολύ πριν την ανταρσία του Ιουνίου – όταν η Βάγκνερ απείλησε με προέλαση μέχρι τη Μόσχα – ότι ο Πριγκόζιν ήταν απειλή για το καθεστώς Πούτιν.

Σύμφωνα με τη WSJ ο Πατρούσεφ δεν ενέκρινε την ανοιχτή κριτική που ασκούσε ο ιδρυτής της Βάγκνερ για τους χειρισμούς της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανησυχούσε ότι η μισθοφορική ομάδα είχε αποκτήσει υπερβολική δύναμη. Ο Πατρούσεφ είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πούτιν από την πρώτη στιγμή που αυτός βρέθηκε στο Κρεμλίνο με τις εξουσίες του να έχουν ενισχυθεί στο βαθμό να θεωρείται, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στη Ρωσία.

«Σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας, στα τέλη Αυγούστου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, περίμενε στο Embraer Legacy 600 να ολοκληρωθεί ένας έλεγχος ασφαλείας προτού μπορέσει να απογειωθεί. Ο αρχηγός του μισθοφορικού στρατού είχε προορισμό το σπίτι του, στην Αγία Πετρούπολη, μαζί με άλλους εννέα στο αεροσκάφος. Με την καθυστέρηση, κανείς μέσα στην καμπίνα δεν παρατήρησε τον μικρό εκρηκτικό μηχανισμό να γλιστράει κάτω από το φτερό.
Όταν το τζετ τελικά έφυγε, σκαρφάλωσε για περίπου 30 λεπτά στα 28.000 πόδια, προτού το φτερό σπάσει, στέλνοντας το αεροσκάφος στο έδαφος. Και οι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν,συμπεριλαμβανομένου του Πριγκόζιν, ιδρυτή της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner. Η δολοφονία του πολέμαρχου σχεδιάστηκε σε διάστημα δύο μηνών και εγκρίθηκε από τον παλαιότερο σύμμαχο και έμπιστο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν πρώην κατάσκοπο ονόματι Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και έναν πρώην αξιωματικό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ο ρόλος του Πατρούσεφ ως εκγκεφάλου του σχεδίου δολοφονίας του Πριγκόζιν δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι εμπλέκεται στον θάνατο του Πριγκόζιν
» αναφέρει μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ της η WSJ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είχε δει το δημοσίευμα, αλλά δεν θα το σχολιάσει, πριν προσθέσει: «Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, η Wall Street Journal λατρεύει να παράγει φτηνιάρικα αστυνομικά μυθιστορήματα».

  • Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Thomas Grove, Alan Cullison και Bojan Pancevski της αμερικάνικης εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «How Putin’s Right-Hand Man Took Out Prigozhin» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ 
Share.

Comments are closed.