Νίκος Τσούλιας*: Τους πήρε το κόμμα!

0

Και ο κ. Στ. Κασσελάκης από το «πουθενά» τους πήρε το κόμμα! Η Αχτσιόγλου, που είχε στήριγμά της τον βασικό κορμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η οποία πριν την υποψηφιότητα του Κασσελάκη θα έκανε περίπατο από την πρώτη Κυριακή, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Τσακαλώτος και Παππάς, που είναι και τα πιο ιστορικά στελέχη του κόμματος, αντιλήφθηκαν – έστω αργά – ότι δεν είχε νόημα η υποψηφιότητά τους. Τέλος, ο κ. Στ. Τζουμάκας έχει εδώ και καιρό βρεθεί στα πεδία της γραφικότητας και φρόντισε να ανανεώσει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτή την εικόνα του! Έτσι είναι η παρακμή…

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τώρα έχει και τυπικά δύο όψεις: μία που έχει αριστερή καταγωγή – αλλά όχι και αριστερή ταυτότητα – και η οποία εκφράστηκε με την Αχτσιόγλου, και μία μετα-πολιτική ταυτότητα  του τύπου «όλοι μαζί», που είναι και το ευρύτερο κοινωνικό σώμα του κόμματος αυτού, που δεν έχει σχέση με την αριστερά. Είναι προφανές – και εκ του σημερινού αποτελέσματος – ότι η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται στη δυναμική του κ. Κασσελάκη και όχι στη γενικότερη δυναμική του κόμματος.

Και τώρα τι;

Δύο ερωτήματα απασχολούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.

  1. Ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρός του, και μάλλον με πόση δυναμική θα βγει στον δεύτερο γύρο ο Στ. Κασσελάκης και
  2. Κατά πόσο ο κομματικός μηχανισμός θα αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα, που δεν θα έχει καν αριστερές αναφορές ή θα επιλέξει άλλους δρόμους.

Μπορεί να ασκούν κριτική τα βαριά κομματικά στελέχη για την εξέλιξη αυτή, όσον αφορά τη στήριξη που είχε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Στ. Κασσελάκης – και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο – αλλά φαίνεται να ξεχνούν ότι στην ίδια φόρμα της επικοινωνιακής κυρίως πολιτικής δομήθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όλα τα χρόνια της πορείας τους και όχι στην παραγωγή της πολιτικής. Άλλωστε, ήταν στοιχείο του λαϊκισμού τους. Επαινούσαν τον αρχηγό τους για το «λαμπερό πέρασμα», που είχε στην «εικόνα» και απολάμβαναν την ακτινοβολία του.

Και έτσι, κ. Τσακαλώτε, η «εικόνα» πράγματι κέρδισε την πολιτική, αλλά είναι δικό σας δημιούργημα η εικόνα του αρχηγού που φιλοτεχνήσατε όλη αυτή την περίοδο. Επομένως, τα Μέσα Ενημέρωσης – που ούτως ή άλλως κινούνται με την λογική της εικόνας και είναι κάτι που τόσο χαρακτηριστικά έχει περιγράψει ο Γκυ Ντεμπόρ στην «Κοινωνία του Θεάματος»  – πέραν του ότι ενίσχυσαν αυτή την νοοτροπία του θεάματος, βρήκαν εύφορο έδαφος από τη δική σας πρακτική.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται σε μετασχηματισμό. Η σημερινή ρευστότητά του δεν επιτρέπει εύκολες αναλύσεις και προσεγγίσεις. Καθημερινά θα έχουμε εξελίξεις. Η επόμενη Κυριακή θα γεννήσει μια νέα πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα κυριαρχήσει η εικόνα του Στ. Κασσελάκη ή θα αναπτυχθεί έτι περαιτέρω ένας εδραιωμένος πλέον δυισμός.

Ένα είναι βέβαιο. Τίποτα δεν θα μοιάζει με το χθες!    

* Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 283 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.