Παύλος Γερουλάνος*: Κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα η λειτουργία των τραπεζών

0

Στο ύφος με το οποίο προσήλθαν στην Επιτροπή Οικονομικών τη Βουλής, οι εκπρόσωποι των τραπεζών εστίασε στην ομιλία του, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».
«Θα εστιάσω σε κάτι που μου έμεινε από τη διαδικασία συζήτησης του Nομοσχεδίου στις επιτροπές. Και αυτό είναι το ύφος με το οποίο προσήλθαν σε αυτήν οι Τραπεζίτες. Δεν μιλώ, και δεν το κάνω ποτέ, σε προσωπικό επίπεδο. Εννοώ τον τρόπο με τον οποίο απαξίωσαν την πολιτική διαδικασία της Επιτροπής Οικονομικών. Και σας το λέω σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν, που είχα την τιμή να μετέχω σε αντίστοιχες επιτροπές», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας τις κινήσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ και τα ερωτήματα που έθεσε στους εκπροσώπους των Τραπεζών, ως αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές αλλά και αναφερόμενος στο πολιτικό πρόβλημα που δημιουργείται από την στάση τους:
«Ως ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, κάναμε ό,τι θα κάναμε ως Κυβέρνηση ή ως Αξιωματική Αντιπολίτευση: Καλέσαμε την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να μας εξηγήσουν, αν και πώς θα επηρεάσει τα κέρδη των Τραπεζών η υποχρεωτική χρήση των μηχανημάτων. Και ρωτήσαμε, χωρίς καμία διάθεση επιθετικότητας ή λαϊκισμού, με μόνη έγνοια να καταλάβουμε πώς το Νομοσχέδιο επηρεάζει την αγορά:
1. 
Πόσα μηχανήματα POS λειτουργούν στην Ελλάδα;
2. Ποιος είναι ο τζίρος των υπαρχόντων μηχανημάτων;
3. Πόσα μηχανήματα θα προστεθούν;
4.Τι τζίρο περιμένουν να κάνουν από τα νέα μηχανήματα οι Τράπεζες;
5. Και, αν ξέρουν, άλλη χώρα στην Ευρωζώνη όπου η υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS συνοδεύεται από όρια στις χρεώσεις των συναλλαγών;
Αν υποθέσουμε ότι το οριακό κόστος προσθήκης ενός μηχανήματος στην αγορά είναι μικρό, ο τζίρος για τους παρόχους, είτε είναι Τράπεζα είτε όχι, θα μπορούσε να είναι σκέτο κέρδος. Προφανώς, όταν η χρήση των POS είναι εθελοντική, αργά ή γρήγορα, ο ανταγωνισμός λειτουργεί προβλέψιμα. Μήπως όμως, δημιουργούνται υπερκέρδη, όταν γίνονται υποχρεωτικά;
Και αν είναι έτσι, μήπως πρέπει να βάλουμε ένα όριο βάζοντας και όριο στο πόσο χρεώνουν οι Τράπεζες;
Επαναλαμβάνω: Δεν το ξέρουμε. Ρωτάμε. Όπως επιβάλλει ο συνταγματικός μας ρόλος και η διαδικασία ψήφισης ενός Νομοσχεδίου.
Για να μη σας κουράζω, η εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών προσήλθε χωρίς καμία διάθεση να απαντήσει. Στις λίγες ερωτήσεις που απάντησε, η απάντησή της, επιτρέψτε μου, ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και μας παρέπεμψε αλλού για θέματα για τα οποία, αν πραγματικά δεν έχει γνώση, μάλλον δεν κάνει τη δουλειά της. Θα μου πείτε… είναι πολιτικό θέμα το ύφος της κας εκπροσώπου; Όχι, βέβαια.
Αυτό που είναι πολιτικό θέμα, κ. Υπουργέ, κ. Πρόεδρε της Επιτροπής Οικονομικών και κ. Πρόεδρε της Βουλής, είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει δώσει δικαίωμα στους τραπεζίτες να θεωρούν τους εαυτούς τους πέρα από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.
Και για να νιώθουν οι Τράπεζες στο απυρόβλητο ή έχετε υποβαθμίσει το Κοινοβούλιο ή έχετε αναγάγει τις Τράπεζες σε προνομιακό συνομιλητή σας. Τόσο, που μπορεί να αγνοεί τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού.

Είναι αυτό πολιτικό πρόβλημα ή απλά προσβάλλει το εγώ μας; Είναι πολιτικό πρόβλημα».
Ο κ. Γερουλάνος, έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη σημασία των τακτικών ελέγχων των αποτελεσμάτων του ανταγωνισμού: «Θα έπρεπε σε τακτά χρονικά διαστήματα να αφουγκραζόμαστε και να αναλύουμε με στοιχεία, αν ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας και της οικονομίας. Ακόμα και των Τραπεζών. Διότι αυτός εδώ ο χώρος δημοκρατικού διαλόγου, είναι ο μόνος χώρος όπου ο πολίτης μπορεί να εκφραστεί συλλογικά, απέναντι σε συμφέροντα που δρουν συλλογικά.
Αν η Κυβέρνησή σας τον έχει απαξιώσει τόσο δραστικά, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τότε έχετε επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στα συμφέροντα της κοινωνίας.
Οφείλετε να διορθώσετε το λάθος που έχετε κάνει και αν το αποφασίσετε, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας. Αν συνεχίσετε όμως έτσι, θα μας βρείτε απέναντι και αργά ή γρήγορα θα βρείτε απέναντι και τον ελληνικό λαό».

Share.

Comments are closed.