Ο πολυεκατομμυριούχος Τζακ Μα, του Alibaba, κάνει στροφή προς την  αλιεία και γεωργία, τρία χρόνια μετά την… εξαφάνισή του

0

Στροφή στην καριέρα το κάνει ο κινέζος πολυεκατομμυριούχος Τζακ Μα, συνιδρυτής της Alibaba, της κινεζικής πολυεθνικής εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το εμπόριο, το διαδίκτυο και την τεχνολογία και ουσιαστικά αποτελεί την «απάντηση» στην Amazon, του Τζεφ Μπέζος
Μετά τα καθηγητικά του καθήκοντα στο Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ ο 58χρονος Τζακ Μα επένδυσε πρόσφατα σε μια νέα εταιρεία αγροτικής τεχνολογίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της South China Morning Post, που επικαλείται πηγές στην Tianyancha, πάροχο πληροφοριών και δεδομένων για εταιρείες.
Η νεοφυής επιχείρηση 1.8 Meters Marine Technology (Zhejiang) Co, ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου στο Χανγκζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Zhejiang της Κίνας, που φιλοξενεί και την Alibaba. Μια από τις επενδυτικές εταιρείες συμμετοχών του Μα, η Hangzhou Dajingtou No. 22 Arts and Culture Co Ltd, έχει μερίδιο 10% στην startup, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα. Η άλλη βασική μέτοχος εταιρεία είναι η 1.8 Meters Technology Holding Ltd με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία κατέχει το 80%.
Αυτό το νέο εγχείρημα έρχεται σχεδόν τρία χρόνια από την «εξαφάνιση» από το προσκήνιο του Μα, που είχε εξοργίσει το Πεκίνο όταν σε ομιλία του τον Οκτώβριο του 2020 επέκρινε το χρηματοπιστωτικό-ρυθμιστικό σύστημα της Κίνας και κατηγόρησε τις κινεζικές τράπεζες ότι λειτουργούν με νοοτροπία «ενεχυροδανειστηρίου».
Τα βέλη της κριτικής του ώθησαν τις κινεζικές Αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Μα, περιλαμβανομένου του Ant Group, και σε μια ευρύτερη καταστολή των εταιρειών τεχνολογίας στην Κίνα. Στη διάρκεια της πολυετούς εξαφάνισής του, ο Mα φαίνεται ότι ταξίδευε ανά την υφήλιο, ενώ σπούδαζε αγροτεχνολογία.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο Μα ενημερωνόταν στην Ισπανία για τη καλλιέργειες και τεχνολογίες που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα, ανέφερε τότε η SCMP, επικαλούμενη πηγή που γνώριζε το πρόγραμμα του Κινέζου μεγιστάνα. Έχει επίσης ταξιδέψει στην Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη για να σπουδάσει αγροτεχνολογία, σύμφωνα με την ίδια κινεζική εφημερίδα.
Ο Μα έχει κάνει πολλά διεθνή ταξίδια για να μάθει για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Από τον Μάιο, ο Ma ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Κολλέγιο του Τόκιο , όπου εστιάζει στη βιώσιμη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σχολείου.
Στο προηγούμενο ταξίδι του στην Ιαπωνία, αφιέρωσε χρόνο μελετώντας την αλιεία και την εκτροφή τόνου. Σε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, ο Μα επισκέφτηκε ένα εργοστάσιο εκτροφής θαλάσσιων γαρίδων, ανέφερε η Post τον Ιανουάριο.
Τον Ιούλιο του 2022, επισκέφτηκε ένα πανεπιστήμιο στην Ολλανδία για να μάθει πώς να βελτιώσει τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, μετά από παρόμοια ευρωπαϊκή περιοδεία τον προηγούμενο χρόνο για να προωθήσει το ενδιαφέρον του για τη γεωργία.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της δημοσιογράφου Ann Cao από τη Σανγκάι της εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, South China Morning Post, που ανήκει στον Όμιλο Alibaba με τίτλο «Jack Ma has an investment in fishery and agriculture startup in hometown of Hangzhou, corporate data shows», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.