Μάνος Κρανίδης*: SOS – Τα οικόπεδα εκτός σχεδίου σε κίνδυνο απαξίωσης

0

Ένα σημερινό σημαντικό πρόβλημα είναι με την γη εκτός σχεδίου, που μετά από πρόσφατες εξελίξεις και ειδικά μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκεται στη κυριολεξία σε κατάσταση απαξίωσης. Μια απόφαση που στον πυρήνα της έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση οικοδομησιμότητας για ακίνητα σε εκτός σχεδίου δόμηση και την ύπαρξη προσώπου συγκεκριμένου μήκους πχ 25μ σε επίσημα αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο! Όμως σήμερα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό δρόμων επίσημα αναγνωρισμένων στις περιοχές εκτός σχεδίου στην Ελλάδα. Άρα η μεγάλη πλειοψηφία της εκτός σχεδίου γης, έστω και με την απαραίτητή επιφάνεια, είναι μη οικοδομήσιμη άρα και απαξιωμένης αξίας προφανώς.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ, εξετάζοντας υπόθεση μετά από μία καταγγελία για την δόμηση οικοπέδου σε εκτός Σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, αποφάσισε ότι δεν αρκεί η ελάχιστη επιφάνεια ανά περιοχή (πχ 4 στρέμματα), αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε επίσημα χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο δρόμο για την δόμηση ενός ακινήτου και για τα ακίνητα που έχουν δημιουργηθεί μετά του Π.Δ 24 του 1985. Η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δεν ανακαλούνται οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από τα Πολεοδομικά Γραφεία. Θεωρητικά όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά από συγκεκριμένη προσφυγή στο ΣτΕ πχ λόγω αντιδικίας, έχουν το ρίσκο να τους ακυρωθεί η οικοδομική άδεια. Επίσης δημιουργήθηκε νομολογιακό προηγούμενο, που λογικά δεν μπορεί να μην το σεβαστεί η διοίκηση και ειδικά οι Πολεοδομίες ώστε να εκδίδουν οικοδομικές άδειες γι’ αυτές.

Η απόφασης του ΣτΕ έχει άμεσες συνέπειες, όπως:

  1. Περιορίζονται δραματικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, που βασίζονταν στην παραδοχή ότι αυτά είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας, που ανατράπηκε από την απόφαση του ΣτΕ.
  1. Δεν εκδίδονται από τις Υπηρεσίες Δόμησης άδειες δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά της ισχύος του Π.Δ. 24/ 1985
  2. Παγώνουν πολλές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, που προβλέπουν την έκδοση οικοδομικών αδειών σε ακίνητα  εκτός σχεδίου.

 Το θέμα του χαρακτηρισμού των κοινόχρηστων οδών είναι εξαιρετικά επείγον καθώς σήμερα αυτοί είναι λίγοι ως ποσοστό στις εκτός σχεδίου περιοχές και αποτελεί διαχρονική παράλειψη των κυβερνήσεων από το 2003! Συνεπώς άμεσα, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, το ΥΠΕΚΑ και η Πολιτεία, οφείλει να πάρει μια νομοθετική πρωτοβουλία που να σέβεται τη νομολογία του ΣτΕ και να λύνει οριστικά το πρόβλημα. Η ασφάλεια πολεοδομικού δικαίου είναι απόλυτη προϋπόθεση για να σωθεί η αξία των εκτός σχεδίου ακινήτων και για την κοινωνική προστασία των ιδιοκτητών. Χωρίς καμία δικαιολογία η μελέτη και νομοθεσία αναγνώρισης των οδών εκτός σχεδίου είναι η 1η επιβεβλημένη κίνηση του ΥΠΕΚΑ για το 2023.

* Ο Μάνος Κρανίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY», Γραμματέας Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Επικεφαλής ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023  και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου

Πατήστε εδώ και δείτε τα 33 προηγούμενα άρθρα του Μάνου Κρανίδη

Share.

Comments are closed.