Νίκος Παπανδρέου: Η συνεργασία Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής μπορεί να δημιουργήσει μια ειρηνική παγκόσμια κοινότητα

0

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου περιέγραψε, στο συνέδριο EUROLAT, μεταξύ ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (EU – Latin America & the Caribbean Forum) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τα οφέλη μιας δίκαιης και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο  που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε ότι ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να συμβάλλουμε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής αλλά και να προωθήσουμε τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Το Eurolat συνέχισε αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου και ένα φόρουμ συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για θέματα όπως η πολιτική σταθερότητα, η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία. Πρέπει να δεσμευτούμε στην ενίσχυση μιας δίκαιης και διαρκούς συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις χώρες της Λατινικής Αμερική για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ενσωμάτωση και την πολιτιστική ανταλλαγή.
Η σχέση της Ευρώπης με τη Λατινική Αμερική τόνισε είναι ζωτικής σημασίας. Η συνεργασία στους τομείς των πρώτων υλών και του εμπορίου είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές. Το πρόγραμμα επενδύσεων Global Gateway θα κινητοποιήσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ και συνιστά αξιοσημείωτη ευκαιρία και για τις ελληνικές εταιρείες να ενισχύσουν τον εξαγωγικό χαρακτήρα και την εξωστρέφεια τους.
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής επεσήμανε είναι εξαιρετικά σημαντικός συνομιλητής για την Ευρώπη. Μας ενώνει το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, η προσήλωση στη δημοκρατία και κοινές αξίες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις αυτών των χωρών, όπως η ανισότητα, η φτώχεια, η διαφθορά και η εγκληματικότητα. Πρέπει να προσφέρουμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες αντιμετώπισής τους. Με τη συνεργασία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δίκαιη, ειρηνική και ευημερούσα παγκόσμια κοινότητα.
Τέλος τόνισε, πρέπει να ενισχύσουμε την ανταλλαγή μεταξύ των νέων γενιών. Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η νεολαία είναι καίριοι παράγοντες για την προώθηση της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Πρέπει να προωθήσουμε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναντήσεις νέων, προκειμένου να δημιουργηθούν διαρκείς γέφυρες ανάμεσα στους πολίτες μας.
Υπενθυμίζεται ότι το EuroLat είναι μια πολυμερής κοινοβουλευτική συνέλευση – ένα φόρουμ με τη συγκέντρωση πολλών διαφορετικών κοινοβουλίων – που αποτελείται από 150 μέλη. Τα μισά μέλη – 75 – προέρχονται από περιφερειακά κοινοβούλια της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Parlatino (Κοινοβούλιο της Λατινικής Αμερικής), του Parlandino (Κοινοβούλιο των Άνδεων), του Parlacen (Κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής), του Parlasur (Κοινοβούλιο Mercosur) και των Κογκρέσσων της Χιλής και του Μεξικού . Τα άλλα μισά – και πάλι, 75 μέλη – προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτή η ομάδα είναι η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο EuroLat.

Share.

Comments are closed.