Εκλογές στις 21 Μαΐου – Κλείνει η Βουλή στις 11 Απριλίου – Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις κάλπες

0

Και να που ανακοινώθηκε και επίσημα η ημερομηνία των εκλογών. Ενώ αρχικά πιθανή ημερομηνία ήταν η 9 Απρίλιου (εδώ), ήρθε όμως η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και τη σάρωσε (εδώ) και να που σήμερα ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα ότι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου – του Αγίου Κωνσταντίνου – όπως σας είχαμε από καιρό ενημερώσει (εδώ).
Μετά λοιπόν την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινούν και οι προεκλογικές διαδικασίες στον δρόμο για τις κάλπες.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, την ημερομηνία των εκλογών καθόρισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου.
«Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες, που ταυτόχρονα όμως συνυπολογίζει και μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, αν αυτές χρειαστούν, τότε επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 2α Ιουλίου, δεδομένου ότι θα έχουν τελειώσει οι πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και θα είναι και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.
Πάντως, δεν έχει απορριφθεί εντελώς το ενδεχόμενο οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Ιουνίου, καθώς οι συμμετέχοντες μαθητές των Πανελλαδικών θα είναι μόνο όσοι εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα, ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται να συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες.

Το χρονοδιάγραμμα προς τις εκλογές 2023 και το κλείσιμο της Βουλής
Στη Βουλή θα συνεχιστούν κανονικά οι κοινοβουλευτικές εργασίες μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, οπότε και θα κλείσει για τις ημέρες του Πάσχα, εκτός αν χρειαστεί μία μέρα ακόμα για ένα νομοσχέδιο. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί θα είναι του υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά, παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απριλίου.
Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ακολουθήσει ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών (μπορεί και λιγότερο, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί).
Στο 10ήμερο μετά τις κάλπες, που θα έχει ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι, θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.
Τυπικά χρειάζονται δύο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες: μία για την ορκωμοσία της Βουλής και μία για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

Share.

Comments are closed.