«Παγώνει» η τραγωδία στα Τέμπη την προσφυγή στις κάλπες; – Τα τρία πιθανά σενάρια για τις εκλογές

0

Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει απλωθεί  βαριά σκιά  στη χώρα, η οποία είναι πιθανό να παγώσει το χρόνο του πολιτικού σκηνικού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τα πρώτα εικοσιτετράωρα το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και το μόνο μέλημά τους ήταν η στήριξη των συγγενών των θυμάτων και η περίθαλψη των τραυματιών. Ακολούθησε ο ορισμός του νέου υπουργού μεταφορών κ. Γεραπετρίτη και η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εύρεση των ακριβών αιτιών της εθνικής τραγωδίας
Πάντως με δεδομένο το σκηνικό της οδύνης, στο οποίο έχει βυθιστεί το πανελλήνιο, με τον χαμό νέων, κατά κύριο λόγο, παιδιών, είναι εμφανές ότι τίποτα από εδώ και στο εξής δεν θα είναι το ίδιο τόσο για το πολιτικό, όσο και για το όποιο προεκλογικό γίγνεσθαι. Τα ερωτήματα γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι είναι υπαρκτά και όλα δείχνουν οι επε4ρχόμενες εξελίξεις θα εμφανιστούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα πιθανά σενάρια για τις εκλογές

Με βάση τα παραπάνω, τρία είναι τα πιθανά σενάρια για το χρόνο των εκλογών είναι:

  • Πρώτο σενάριο: Ο πρωθυπουργός προχωρεί με βάση, το επικρατέστερο σενάριο, σε εκλογές με την κάλπη της απλής αναλογικής την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου. Σε μία τέτοια περίπτωση και, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε εκλογές σε εκείνο το χρονικό ορόσημο, η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί στις 17 Μαρτίου, προκειμένου να έχει προηγηθεί η ψήφιση των τελευταίων κυβερνητικών νομοσχεδίων. Ένας ανασταλτικός παράγοντας, που μπορεί να παίξει ανασταλτικό ρόλο είναι ότι εκείνη την ημέρα θα συμπληρώνονται 40 ημέρες από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
  • Δεύτερο σενάριο: Η κάλπη της απλής αναλογικής έρχεται κοντά στις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, με επικρατέστερη την Κυριακή 23 Απριλίου, υπό την αίρεση ότι οι επόμενες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής (εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση) θα πρέπει να οριστούν στις την 28 Μαΐου, έχοντας συντμηθεί ο χρόνος ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και ο παράγοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και μέσα στις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, στοιχείο που, για ορισμένους, θεωρείται ανασταλτικό.
  • Τρίτο σενάριο: Μετάθεση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης είτε για την 14η Μαΐου, είτε για την 21η Μαΐου και σε μια τέτοια περίπτωση, οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής θα τοποθετούνταν χρονικά για τον Ιούλιο και κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου, που έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να θέσει επί τάπητος όλα τα δεδομένα και να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς το χρό0νο των εκλογών.

Share.

Comments are closed.