Αποφυλακίζεται με βραχιολάκι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ η Καϊλή παραμένει προφυλακισμένη

0

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι (Francesco Giorgi), ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση διαφθοράς του Qatargate, θα αφεθεί σήμερα προσωρινά ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως αποφάσισαν χθες οι Αρχές του Βελγίου.
Η απόφαση της εισαγγελίας του Βελγίου για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι
«Σχετικά με απόφαση του Τμήματος του Συμβουλίου για την υπόθεση της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ο F. G. εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του τμήματος Συμβουλίου του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών.
Το συμβούλιο επιβεβαίωσε σήμερα την προληπτική κράτηση του F. G., αλλά υπό τους όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού.
Εάν συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.
Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τυχόν νέες εξελίξεις με δελτίο τύπου

Η πρώτη αντίδραση της Εύας Καϊλή για την αποφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι
Η Εύα Καϊλή, μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής της είχε κάνει πρόσφατα νέο αίτημα αποφυλάκισης, όμως αυτό απορρίφθηκε, ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε δήλωση του σχολιάζει την απόφαση των Βελγικών αρχών για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, έναν από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση Qatargate.

«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει του εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωση της.
Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κ. Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές, που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν αλλά αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις αρχές
…».

Γιατί όμως αποφυλακίζεται ο Τζόρτζι
Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η απόφαση για τον Τζόρτζι, με βάση το βελγικό δικαιικό σύστημα, δεδομένου ότι έχει δηλώσει ενοχή για συγκεκριμένα αδικήματα. Είναι γνωστό ότι στο όποιος δηλώνει ένοχος, αποφυλακίζεται. Αυτό φαίνεται και από την περίπτωση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι (Pier Antonio Panzeri), ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τις Αρχές του Βελγίου.

Ενώ μέχρι τώρα η Εύα Καϊλή αρνείται τις κατηγορίες που την βαρύνουν και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που άλλαξε τον προηγούμενο δικηγόρο της ο οποίος της ζητούσε να δηλώσει ενοχή, να συνεργαστεί με τις αρχές για να αποφυλακιστεί.

Παντσέρι: Η Καϊλή έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να εκλεγεί ευρωβουλευτής
Πάντως, ο Αντόνιο Παντσέρι, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις βελγικές Αρχές για το Qatargate, υποστήριξε ότι η Εύα Καϊλή έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για την προεκλογική της εκστρατεία ως ευρωβουλευτού, το 2019.

Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Open τον ισχυρισμό του Αντόνιο Παντσέρι, λέγοντας: «Αν λοιπόν πήρε αυτά τα χρήματα, είναι χρήματα τα οποία αφορούν παράβαση σε βαθμό πλημμελήματος, σύμφωνα με ειδική διάταξη, δεν είναι δηλαδή δωροδοκία, δηλαδή πολύ μικρό αδίκημα».
Επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του εντάλματος που δημοσίευσε το Politico, που εμφανίζει την Εύα Καϊλή ως πρόσωπο με κεντρικό ρόλο στην υπόθεση Qatargate, λέγοντας ωστόσο, ότι συντάχθηκε με προχειρότητα.
«Τη στιγμή που εκδίδεται αυτό το ένταλμα συλλήψεως, κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση η κ. Καϊλή δεν είχε. Βλέπετε πόσο πρόχειρα συντάχθηκε το ένταλμα συλλήψεως. Η κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση έγινε πριν μία εβδομάδα, που κατέθεσε ένας από τους μεγαλύτερους ψεύτες, που ακούει στο όνομα Αντόνιο Παντσέρι», είπε χθες ο κ. Δημητρακόπουλος.

Share.

Comments are closed.