Politico για υπόθεση Καϊλή: Λείπουν πολλά εκατομμύρια ακόμη…

0

«Λείπουν λεφτά;», είναι το ερώτημα που θέτει το Politico σε νέο ρεπορτάζ του για την υπόθεση Καϊλή, επικαλούμενο όσα αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης της τέως αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για πολλά εκατομμύρια ευρώ από αδιευκρίνιστες ακόμη πληρωμές στο πλαίσιο του κυκλώματος με «εγκέφαλο» τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι (Pier Antonio Panzeri).
Toν περασμένο Δεκέμβριο, υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα που υπογράφει η Νεκταρία Σταμούλη, η βελγική Αστυνομία ανακάλυψε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά, σε μία επιχείρηση που έφερε στο φως  το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate. Αυτά, όμως, δεν πρέπει να ήταν παρά η κορυφή του -γεμάτου λεφτά-  παγόβουνου.
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης για την Εύα Καϊλή  που περιήλθε στην κατοχή του Politico, στα χέρια των βασικών υπόπτων της υπόθεσης βρέθηκαν «αρκετά εκατομμύρια ευρώ», τα οποία «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά, από το Μαρόκο και το Κατάρ».
Η λεπτομέρεια αυτή -τονίζεται στο δημοσίευμα- είναι ένα μόνο από τα πολλά εντυπωσιακά στοιχεία στο έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου έχουν ήδη δημοσιευτεί σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Στο ένταλμα αναφέρεται επίσης ότι η καθαιρεθείσα πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – και πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΕΚ που εμπλέκεται στο σκάνδαλο-  έκανε σειρά τηλεφωνημάτων στον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο άλλους μη κατονομαζόμενους ευρωβουλευτές, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι (Francesco Giorgi), το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα πάντα με το Politico, το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που λειτουργούσε από το 2021 για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι (Ali bin Samikh Al Marri).
Το Κατάρ, μέσω του Παντσέρι, είχε τη διεύθυνση του κυκλώματος, ενώ ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, λειτουργούσε ως ενδιάμεσος σύνδεσμος ανάμεσα στον Παντσέρι και την Καϊλή: «Η έρευνα έδειξε ότι οι εντολές δίνονταν από τον κ. Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορουμένης», γράφει το Politico επικαλούμενο στοιχεία του εντάλματος.
Κάθε φορά που ήθελε να καθοδηγήσει τη συμπεριφορά της καθαιρεθείσας ευρωβουλευτού, ο Παντσέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι, υποστηρίζουν οι συντάκτες του εντάλματος σύλληψης.
Ειδική αναφορά γίνεται και σε περιστατικό κατά το οποίο ο Αντόνιο Παντσέρι ήταν ενοχλημένος από τις συνομιλίες που είχε η Εύα Καϊλή με μια «μυστηριώδη φιγούρα», μια «Ολλανδέζα» (“the Dutchwoman”), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Ο Παντσέρι επέκρινε το γεγονός ότι η Καϊλή είχε μιλήσει στην Ολλανδή», αναφέρεται στο ένταλμα. καθώς ο  «εγκέφαλος» του Qatargate ένιωθε ότι η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει» φέρεται να είχε πει τότε ο Παντσέρι στον Τζόρτζι.
Η ίδια η Εύα Καϊλή αναφέρεται ως «βασική οργανωτής ή συνδιοργανωτής του κυκλώματος δημόσιας διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος».
Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις, υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα του Politico, oι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην κατοχή των βασικών υπόπτων περί τα 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά  (€150,000 στο διαμέρισμα της Καϊλή, άλλα €150,000 στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της όταν συνελήφθη έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες και περί τις €700.00 στο σπίτι του Παντσέρι).
Το συνολικό ποσό όμως, πόρρω απέχει από τα «μερικά εκατομμύρια ευρώ» που αναφέρονται στο ένταλμα, κάτι που σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι στα κύκλωμα χρηματισμού έχουν λάβει κι άλλες πληρωμές – χρήματα που μένει να εντοπιστούν.
Το Politico απευθύνθηκε στην Εισαγγελία των Βρυξελλών ζητώντας διευκρινίσεις για την αναφορά περί «αρκετών εκατομμυρίων ευρώ». Η απάντηση που έλαβε, ήταν ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην τελική τους εκτίμηση για το συνολικό ύψος των παράνομων πληρωμών που έγιναν.
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Εύα Καϊλή είπε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες. «Η κατηγορούμενη – σημειώνεται-  αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Αντόνιο Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν».
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επιμένει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Εύα Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα».
«Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας, το οποίο έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους», ανέφερε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηριστικό όρο «τοξικό τέρας» που όπως έσπευσε να διευκρινίσει, δεν απευθυνόταν στον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά τα λεφτά.
Στο ένταλμα πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα του Politico, γίνεται λόγος για  «σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της δημοσιογράφου Nektaria Stamouli του αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «Cash missing? Eva Kaili arrest warrant points to ‘several million euros’ in Qatargate payments» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.