Nordic Monitor: Αστυνομικός της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα κατασκόπευε 13 «ύποπτους» Γκιουλενιστές

0

Ένας αξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας που υπηρετούσε στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, διηύθυνε μυστική επιχείρηση για τη συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για Τούρκους αντικαθεστωτικούς, αποκαλύπτει ένα απόρρητο έγγραφο της κυβέρνησης της Άγκυρας που περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor.
Το έγγραφο, που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχεδόν δώδεκα επαρχιακές αστυνομικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί από αστυνομικό που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία.
Το επίμαχο έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως απόρρητο, αναφέρει έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 13 άτομα που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση του μεγάλου αντιπάλου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα για την ανάμειξή του στο πραξικόπημα του 2016.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, οι άνθρωποι που κατασκοπεύτηκαν ήταν ιδιοκτήτες και διαχειριστές διαφόρων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ένα εστιατόριο, μία εμπορική επιχείρηση, μια μεσιτική εταιρεία ακινήτων και ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο στόχαστρο μπήκαν και οι σύζυγοι των ιδιοκτητών.
Στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό Γκιουλενιστών, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατασκοπεία σε ξένο έδαφος.
Η κατασκοπευτική δραστηριότητα δείχνει, όπως αναφέρει το Nordic Monitor, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο αγνοεί και παρακάμπτει τους νόμους σε μια σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ συμμετέχοντας σε επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, αλλά επίσης δεν υπακούει ούτε τους τουρκικούς νόμους, που απαγορεύουν στην τουρκική αστυνομία να εκτελεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, η τουρκική αστυνομία, μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών, απαγορεύεται να συλλέγει πληροφορίες πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Μόνο η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) είναι εξουσιοδοτημένη να συλλέγει τέτοιες πληροφορίες σε ξένες χώρες, ενώ η αστυνομία επιτρέπεται να συλλέγει πληροφορίες εντός της Τουρκίας.
Επιπλέον, η αστυνομία που έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια των κτιρίων των αποστολών καθώς και των κατοικιών των πρεσβευτών. Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συλλέγουν πληροφορίες ενώ τους ανατίθενται καθήκοντα προστασίας για την πρεσβεία και τα προσαρτημένα κτίρια στο διπλωματικό συγκρότημα.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του εκτελεστικού διευθυντή του ΔικτύουNordic MonitorΑμπντουλάχΜποζκούρτ (Abdullah Bozkurt) με τίτλο « Turkish embassy police spied in Greek cities of Athens and Thessaloniki, secret document reveals », στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.