6 οι νεκροί και 53 οι τραυματίες από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – «Μυρίζει τρομοκρατία» λέει ο Ερντογάν

0

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 53 τραυματίστηκαν σήμερα Κυριακή 13/11/2022 από έκρηξη που σημειώθηκε στην οδό Istiklal στην περιοχή Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης.
Η έκρηξη συγκλόνισε τον πολυσύχναστο πεζόδρομο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί ένα περιστατικό που ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε βομβιστική επίθεση που «μυρίζει τρομοκρατία». Για την ενέργεια αυτή θεωρείται ύποπτη από τις τουρκικές Αρχές μια γυναίκα
Χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «υπάρχει άρωμα τρομοκρατίας σ’ αυτή την υπόθεση. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για μια γυναίκα που έπαιξε ρόλο στην υπόθεση».
Σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdağ αναφέρει: «Είθε ο Θεός να ελεήσει όσους έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε στην οδό Istiklal στην περιοχή Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης. Τα συλλυπητήριά μου και την υπομονή μου στους οικείους τους, εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε δικαστική έρευνα για την έκρηξη. Για την αποτελεσματική διεξαγωγή της έρευνας ορίστηκαν οκτώ Εισαγγελείς και δύο Αντεισαγγελείς. Όλες οι πτυχές του περιστατικού διερευνώνται αποτελεσματικά.
Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα εντοπίσουν και θα συλλάβουν τον ή τους δράστες σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι ως αποτέλεσμα της έρευνας θα διαλευκανθούν όλες οι πτυχές του συμβάντος.
»


Οι δηλώσεις του Ερντογάν
«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία για να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20.

«Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» στην επίθεση.
Μη επαληθευμένα πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μια έκρηξη. Ωστόσο, οι Αρχές υπογράμμισαν ότι η έρευνα βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.
«Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.


Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά η Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις έχουν γίνει στόχος στο παρελθόν από Κούρδους αυτονομιστές, ισλαμιστές μαχητές και άλλες οργανώσεις.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι έχουμε τρομοκρατική επίθεση, αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη εδώ και αρκετά χρόνια.
Δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις έξω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου της Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο του 2016 σκότωσαν 38 ανθρώπους και τραυμάτισαν 155 σε μια επίθεση που ανέλαβε ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Δείτε βίντεο του ΣΚΑΙ με ρεπορτάζ του ανταποκριτή του στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη

Share.

Comments are closed.