Ολοκληρώθηκε η ταπεινωτική απόσυρση των Ρώσων – Υψώθηκαν  ουκρανικές σημαίες στη Χερσώνα

0

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Είναι η επίσημη ανακοίνωση για την ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας στο μέτωπο και την αποχώρηση από την περιοχή που είναι στρατηγικής σημασίας για την προστασία της Κριμαίας.
Στους δρόμους της Χερσώνας, οι ουκρανικές σημαίες πληθαίνουν. Κάτοικοι της πόλης υποδέχονται με συγκίνηση τους Ουκρανούς στρατιώτες που κάνουν εμφάνισή τους στην περιοχή.
<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντιμίτρο Κουλέμπα, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι «η Ουκρανία κατακτά ακόμη μια σημαντική νίκη αυτή τη στιγμή και αποδεικνύει πως ό,τι κι αν λέει ή κάνει η Ρωσία, η Ουκρανία θα νικήσει».

H ανακοίνωση τoυ υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας
Στην καθημερινή του ενημέρωση που επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, σημειώνοντας ότι η απόσυρση ολοκληρώθηκε στις 05:00 ώρα Μόσχας.


Η Ρωσία διέταξε την απόσυρση την Τετάρτη, αφού αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες των στρατευμάτων της να διατηρήσουν τις θέσεις τους καθώς και τον εφοδιασμό των στρατευμάτων ήταν «μάταιες», ενόψει μιας αυξανόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.


Σύμφωνα με τους Ρώσους, «δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι στρατιωτικού υλικού ή κάποιος στρατιώτης στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα, και ότι οι Ρώσοι δεν υπέστησαν καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την απόσυρση».
Νωρίτερα, αναφορές από την περιοχή μετέφεραν την εικόνα ότι η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα, γινόταν εν μέσω χαοτικών καταστάσεων με πολλές αναφορές για εγκατάλειψη τραυματιών στρατιωτών καθώς και ότι οι ρωσικές μονάδες διέφευγαν με όποιον τρόπο μπορούσαν.
Υπολογίζεται ότι 20.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σταθμεύσει στη δυτική πλευρά του Δνείπερου μέσα και γύρω από την πόλη Χερσώνα.
Εμφανίστηκαν επίσης εικόνες που δείχνουν μια μεγάλη ουκρανική σημαία να έχει αναρτηθεί στο κέντρο της Χερσώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανώς από παρτιζάνους που δραστηριοποιούνται στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι έμειναν σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους ενώ ορισμένες ρωσικές αναφορές αναφέρουν ότι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις είχαν εισέλθει στην πόλη.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, κατέρρευσε το μοναδικό οδικό πέρασμα από την πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας προς την ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη.
Η γέφυρα Αντόνιφ στη Χερσώνα κατέρρευσε, πολλά σημεία της έπεσαν στο νερό, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο κρατικό ουκρανικό ΜΜΕ Suspilno.

Share.

Comments are closed.