Συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας για την παράδοση από την Ελλάδα τεθωρακισμένων στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σολτς.

0

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα,  ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.
«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι διευκρινήσεις τους ελληνικού Υπουργείου Άμυνας
Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς σχετικά με τα τεθωρακισμένα τα οποία θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία και τα οποία θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο έγινε γνωστό πως συμφωνήθηκε να σταλούν στην εμπόλεμη Ουκρανία ελληνικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994). Το οχήματα αυτά θα αντικατασταθούν ταυτόχρονα με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.
Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποια είναι τα BMP-1 που θα δώσουμε
Η Ελλάδα απέκτησε συνολικά 501 μεταχειρισμένα BMP-1 από τη Γερμανία το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, τα οποία άνηκαν προηγουμένως στον Στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και κρίθηκαν πλεονασματικά ύστερα από τη Γερμανική Ενοποίηση.

Παρά τις κατά καιρούς προθέσεις βελτίωσής τους, τα ελληνικά BMP-1 δεν εκσυγχρονίστηκαν ουσιαστικά ποτέ, έτσι, έγιναν σταδιακά ανεπαρκή για το σύγχρονο πεδίο μάχης. Εξαίρεση αποτελούν όσα οχήματα μετατράπηκαν σε φορείς του δίδυμου Α/Α πυροβόλου Zu-23-2 των 23mm, ώστε να καλύψουν κάποιες ανάγκες στον Α/Α και “αντιΑΒΑΚικό” τομέα.
Το BMP-1 αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960. Στη βασική έκδοση παραγωγής έχει ένα πυροβόλο 2A28 των 73mm, που βάλλει βλήματα HEAT με μέγιστο δραστικό βεληνεκές 1.300 μέτρα. Επιπλέον υπάρχει ένα συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62mm, ενώ στα ελληνικά οχήματα είχε ακόμα τοποθετηθεί πολυβόλο των 12,7mm.

Τι ξέρουμε για τα γερμανικά Marder 1A3/5 που θα πάρουμε
Το γερμανικής κατασκευής Marder 1A3/5 – αν κι επίσης παλαιάς σχεδίασης – εντούτοις είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με το ΒΜΡ-1, και προσφέρει ανώτερη προστασία στους επιβαίνοντες στρατιώτες.
Μηχανολογικά έχει πολλές ομοιότητες (κινητήρας, κιβώτιο μετάδοσης) με τα Leopard 1 που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, συνεπώς αναμένεται να ενταχθούν σύντομα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον ελληνικό στρατό.

Share.

Comments are closed.