Αντίποινα του Ιράν στην Ελλάδα: Οι “Φρουροί της Επανάστασης” κατέλαβαν τα δύο ελληνικά τάνκερ – Διάβημα διαμαρτυρίας ΥΠΕΞ στον Ιρανό πρέσβη

0

Ένοπλες επιδρομές σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο σημειώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή από δυνάμεις του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, όπως επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.
Οι ιρανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή, λίγο μετά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε δεξαμενόπλοιο που κρατήθηκε στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.


Με ανακοίνωσή του το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC επιβεβαίωσε ότι κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα: «Το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δέσμευσε σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ λόγω παραβιάσεων που διέπρατταν στα ύδατα του Περσικού Κόλπου», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο IRNA.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο υπό ελληνική σημαία πλοίο Delta Poseidon, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, 22 ναυτικά μίλια από την ιρανική ακτή, και πήρε όμηρο το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες πολίτες.
Κατά τις ίδιες πηγές, αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και το οποίο βρισκόταν επίσης πλησίον των ιρανικών ακτών.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το δεύτερο τάνκερ είναι το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη, ενώ το Delta Poseidon ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη.


Νωρίτερα την Παρασκευή, το Nour News, το οποίο συνδέεται με ένα ιρανικό όργανο κρατικής ασφάλειας, έγραψε στο Twitter: «Μετά την κατάληψη ενός ιρανικού τάνκερ από την ελληνική κυβέρνηση και τη μεταφορά του πετρελαίου του στους Αμερικανούς, το #Iran αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις δράση κατά της #Ελλάδας», χωρίς, βέβαια, να αναφέρει τι είδους δράση θα λάβει το Ιράν.


Γιατί οι Ιρανοί προχώρησαν σε αντίποινα και το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών
Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων.
Ωστόσο, σήμερα έγινε γνωστό πως το δεξαμενόπλοιο Lana, με ιρανική σημαία, αποδεσμεύτηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.
Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.
Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.
Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών
.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.
Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.»

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτη ενέργεια η κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων»
«Η κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων στο Ιράν αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς των τοπικών αρχών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινο για την παρακράτηση ρωσικού πλοίου, με ιρανικό φορτίο, που έλαβε χώρα από τις ελληνικές αρχές πριν μέρες στην Κάρυστο», αναφέρει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Παρακολουθώντας με ανησυχία την εξέλιξη του περιστατικού ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:
1. Να διασφαλίσει, ως οφείλει, την ασφάλεια των Ελλήνων επιβαινόντων ναυτικών και την άμεση επιστροφή των δυο πλοίων ελληνικής σημαίας
2. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου, καθώς και των αξιώσεων που έχουν εγερθεί κατά αυτού. Επίσης οφείλει να επιδείξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιχείρηση μεταφόρτωσης του πετρελαϊκού φορτίου από το συγκεκριμένο κατασχεθέν πλοίο
», αναφέρει ο κ. Σαντορινιός.

ΠΑΣΟΚ: Εξαιρετικά σοβαρό γεγονός η κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων
Με ανακοίνωσή του ο Τομέας Ναυτιλίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρει  για την κατάληψη των δύο πλοίων ελληνικών συμφερόντων από τους Ιρανούς:
«Ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός συνέβη σήμερα το απόγευμα, που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο!
Οι ένοπλες δυνάμεις των φρουρών της Ιρανικής επανάστασης κατέλαβαν δύο πλοία Ελληνικών συμφερόντων, αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματα τους, τα φορτία τους, αλλά και τα ίδια τα πλοία!
Ο χώρος της Ελληνικής Ναυτιλίας παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία τις εξελίξεις.
Ο τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των πληρωμάτων και καλεί τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.
Σε μια περίοδο έντασης σε Παγκόσμιο επίπεδο, η φωνή της λογικής και της ψυχραιμίας θα πρέπει να επικρατήσει.»

KKE: Η πολιτική του «σημαιοφόρου» των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους
Με ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Η επιδρομή και κατάληψη δυο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή κι επικίνδυνη εξέλιξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που -από ό,τι φαίνεται- έρχεται ως “αντίποινα” στην κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, κατόπιν οδηγιών των ΗΠΑ, πριν λίγες μέρες.
Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι κυρώσεις προς το Ιράν, εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους, όπως αποδεικνύει και το γεγονός της κατάληψης των ελληνικών πλοίων.
Αυτό που οφείλει εδώ και τώρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να μεριμνήσει για την απελευθέρωση κι ασφαλή επιστροφή των πληρωμάτων των δύο πλοίων

Share.

Comments are closed.