Ερντογάν: Δεν αναγνωρίζω πλέον τον Μητσοτάκη, δεν θα του μιλήσω

0

Η επιθετικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο χθες καθώς ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι πλέον δεν αναγνωρίζει τον Ελληνα Πρωθυπουργό!
«Δεν θα του ξαναμιλήσω πια. Συμφωνήσαμε ότι δεν θα εμπλέκουμε τρίτες χώρες στα ζητήματά μας. Και πήγε στο Κογκρέσο και έκανε κριτική στην Τουρκία. Μπορεί να εγκαταστήσει όσες βάσεις θέλει» τόνισε χαρακτηριστικά.
O Eρντογάν παράλληλα επίσςη είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν τις αποφάσεις τους για τα F-16 έχοντας στο νου τους τι θα πει ο Μητσοτάκης. Τους είπε βέβαια να μην μας τα δώσουν. Γι’ αυτό δεν υπάρχει πια για μένα».
«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε χωρίς βέβαια να δέχεται ότι ΝΑΤΟϊκές βάσεις υπάρχουν και στο τουρκικό εδάφος. «Συνεχίζουμε το δρόμο μας μόνο με αξιότιμους πολιτικούς» κατέληξε.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η εμπρηστική αυτή ρητορική, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόκληση των υπερπτήσεων πάνω από την Αλεξανδρούπολη, προαναγγέλλει ένα θερμό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις υποσχέσεις Ερντογάν στην τελευταία συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η τακτική συμπίπτει με τη χρονική περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν εκφράζει συγκεκριμένες αντιρρήσεις για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που εκτιμούμε ότι τον φέρνει αντιμέτωπο με το σύνολο της συμμαχίας.

Μαξίμου: Οι συμμαχίες μας ενοχλούν κάποιους
Στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε εκ μέρους της Αθήνας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους», δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.»
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οικονόμου τη Δευτέρα είχε σχολιάσει τις προηγούμενες τουρκικές προκλήσεις, αναφέροντας ότι: «Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι σπασμωδικές και φανερώνουν ενόχληση για την αναβάθμιση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια».
Χαρακτήρισε δε πολύ προκλητική ενέργεια τις υπερπτήσεις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπουλη, υπενθυμίζοντας ότι αντιμετωπίστηκε άμεσα από το ελληνικό ΥΠΕΞ με διάβημα και την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων. «Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας νέας συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός σε συνομιλίες, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η τήρηση των αρχών καλής γειτονίας και η συναντίληψη για την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και την πτέρυγα αυτή της Συμμαχίας.
«Η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και να συνομιλεί. Πάντα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της και στο πεδίο της διπλωματίας και της αποτροπής», είχε καταλήξει ο κ. Οικονόμου.

Share.

Comments are closed.