Γαλλία: Με 1 μονάδα προηγείται ο Μακρόν του Μελανσόν για τις βουλευτικές εκλογές

0

Τρεις εβδομάδες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση, πάνω από το 75% της πρόθεσης ψήφου μοιράζεται σε τρία μπλοκ:

  • του κυβερνητικού συνασπισμού του Εμανουέλ Μακρόν, υπό την επωνυμία «Μαζί» (το κόμμα Μακρόν, το κεντρώο MoDem και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ «Ορίζοντες»)
  • του συνασπισμού της αριστεράς υπό τον ακροαριστερό Ζαν Λικ Μελανσόν, με την ονομασία Nupes (το κόμμα Μελανσόν, το κομμουνιστικό κόμμα και το Σοσιαλιστικό κόμμα).
  • το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, «Εθνική Ένωση».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria, για τη Le Monde, η οποία έγινε μετά τον διορισμό της Ελιζαμπέτ Μπορν στη θέση του πρωθυπουργού, η πρόθεση ψήφου δίνει μικρό προβάδισμα στο κόμμα Μακρόν, σε σχέση με τον αντίπαλό του της αριστεράς. Το κόμμα Μακρόν συγκεντρώνει 28%, το κόμμα Μελανσόν 27% και το κόμμα Λεπέν 21%.
Ωστόσο, ο εκλογικός νόμος προβλέπει απόλυτη κυριαρχία Μακρόν σε αριθμό εδρών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Le Monde, το κυβερνών κόμμα Μακρόν αναμένεται να έχει 290-330 έδρες (έναντι 350 που έχει σήμερα), το κόμμα Μελανσόν 165-195 έδρες (έναντι 60 που έχει σήμερα), το κόμμα Λεπέν 20-45 έδρες (έναντι 6 που έχει σήμερα), η δεξιά 35-65 (έναντι 121 που έχει σήμερα).
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 54% των ερωτηθέντων επιθυμούν ο Μακρόν να εκλέξει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, ενώ ένα 45% επιθυμούν να συγκατοικήσει με τον Μελανσόν και να τον ορίσει πρωθυπουργό.

Share.

Comments are closed.