Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός: Επιδοτήσεις και πλαφόν στην τιμή χονδρικής

0

Αξιοποιώντας πόρους από δύο διαφορετικές πηγές (συν μια πιθανή 3η) ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος διαθέτοντας ένα ποσό μεγαλύτερο των 2,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι της φετινής στήριξης πάνω από τα 5 δις. ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει -πιθανότατα σήμερα- ένα σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα αφορά στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου κατά την οποία τα νοικοκυριά θα λάβουν διευρυμένες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Στον κατάλογο των δικαιούχων αναμένεται να προστεθούν και οι μεγάλοι χαμένοι της προηγούμενης περιόδου, αυτοί που πραγματοποίησαν μεγάλες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών. Είναι οι καταναλωτές που έχουν παραλάβει τους εξωφρενικούς λογαριασμούς των εκατοντάδων ευρώ οι οποίοι είναι πολύ πιθανό ότι θα λάβουν κάποιες επιδοτήσεις και αναδρομικά.
Η δεύτερη φάση θα αφορά στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Κατά τη διάρκειά του, θα επιδιωχθεί οριζόντια συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο στόχος του νέου πακέτου μέτρων θα είναι να αποφευχθεί από εδώ και πέρα η αποστολή πολύ φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος αλλά και η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Από την εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής μέχρι τώρα –για την οποία έχουν διαθέτει πάνω από 2 δις. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο- διαπιστώθηκε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν βρεθεί εκτεθειμένα είτε γιατί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση είτε γιατί το σπίτι τους δεν ήταν δηλωμένο ως κύρια κατοικία. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν και αναδρομικές επιδοτήσεις πιθανότατα με εισοδηματικά κριτήρια: να τακτοποιηθούν και οι υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί.
Για το δίμηνο του Μαΐου και του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί το γνώριμο μοντέλο των επιδοτήσεων αλλά με διευρυμένα τα όρια επιδότησης. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να μην υπάρχει ο τόσο αυστηρός περιορισμός των 300 κιλοβατωρών αν και στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου καταγράφονται οι χαμηλότερες επιδοτήσεις της χρονιάς.
Πάντως στην κυβέρνηση επιμένουν ότι απαιτείται και μια ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας καθώς η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ολότητα της από κάθε κράτος μέλος χωριστά. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζοντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία από τους φουσκωμένους λογαριασμούς αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τις Βρυξέλλες και γι’ αυτό παίρνουν άμεσα μέτρα. Έτσι, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου θα είναι άμεση και τα μέτρα που θα αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής στο τέλος του μήνα είτε θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά ως προς αυτό είτε θα συμβάλουν στην χρηματοδότηση του.

Share.

Comments are closed.