Φυσικό αέριο: H ημερομηνία “κλειδί” για την Ελλάδα – Οι απειλές Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια

0

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έρχονται οι πληρωμές ελληνικών εταιρειών για ρώσικο φυσικό αέριο.
Μέχρι τότε πολλές άλλες χώρες θα έχουν βρεθεί στη θέση της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, δηλαδή διακοπή (ή απειλή διακοπής) τροφοδοσίας με φυσικό αέριο κάτι που προκάλεσε ημερήσια αύξηση 11% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
Ως γνωστόν εταιρείες που αγοράζουν το ρωσικό φυσικό αέριο, από τη μια πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Κομισιόν, προκειμένου οι πληρωμές τους να μην θεωρηθεί ότι παραβιάζουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Από την άλλη, η ρωσική πλευρά επιμένει οι πληρωμές να γίνονται με βάση το προεδρικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου, δηλαδή πληρωμή σε ρούβλια. Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα γίνει όταν θα έρθει η σειρά των πληρωμών για χώρες με μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία όπως είναι η Γερμανία. Η σειρά της Ελλάδας τοποθετείται γύρω στις 20 Μαΐου.
Η Κομισιόν έστειλε οδηγίες, πριν από το Πάσχα, σε όλες τις χώρες μέλη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται οι πληρωμές αερίου ώστε να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις. Ουσιαστικά, ζητείται η εξόφληση για την αγορά του φυσικού αερίου να θεωρείται ολοκληρωμένη με την κατάθεση του αντιτίμου σε ευρώ και πριν γίνει η μετατροπή σε ρούβλια.

Η ολοκλήρωση της πληρωμής επιτυγχάνεται με την μετατροπή σε ρούβλια λέει το διάταγμα Πούτιν. Η δυσνόητη για τον απλό πολίτη διαφορά έχει να κάνει ουσιαστικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου με το ρωσικό νόμισμα αλλά και με την δυνατότητα διαχείρισης της Ρωσίας επί των συναλλαγματικών αποθεμάτων και των εισπράξεων από την πώληση φυσικού αερίου.
Στην πράξη όμως αυτό που θα αντιληφθούν οι πολίτες είναι οι επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης για τις πληρωμές οι οποίες θα φανούν σε δύο επίπεδα:

  1. Το ένα επίπεδο είναι η τιμή του φυσικού αερίου. Το θέμα διακοπής της τροφοδοσίας Πολωνίας και Βουλγαρίας έφερε πολύ μεγάλη ανατίμηση χθες στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία ενώ είχε σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα κάτω από τα 95 ευρώ, από χθες έχει επανέλθει πάνω από τα 100 ευρώ. Η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ επηρεάζει άμεσα το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου της χώρας –μόλις χθες ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι πληρώνουμε πλέον πάνω από 560 εκατ. ευρώ στη Ρωσία ως Ελλάδα για την προμήθεια καυσίμων– αλλά και την τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία και για τον Απρίλιο θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από περίπου 50-60 ευρώ πριν από ακριβώς έναν χρόνο).
  2. Το δεύτερο επίπεδο είναι η ενεργειακή επάρκεια. Το παρήγορο για την Ελλάδα είναι ότι ο Μάιος και σε μικρότερο βαθμό ο Ιούνιος είναι μήνες με την μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και ουσιαστικά μηδενικής κατανάλωσης για θέρμανσης. Άρα, δημιουργείται ένα χρονικό περιθώριο για να επιταχυνθούν οι διεργασίες στα υπόλοιπα πεδία αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου: την αύξηση των αγορών από τους Αζέρους, την αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την αύξηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα αλλά και τη μετατροπή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε αντί για φυσικό αέριο να χρησιμοποιούν πετρέλαιο.
Share.

Comments are closed.