Standard & Poor’s: Αναβαθμισμένη Ελλάδα από ΒΒ σε BB+ με σταθερές προοπτικές -Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

0

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, προχώρησε χθες Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), έτσι το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας, από ΒΒ με θετική προοπτική αναβαθμίστηκε σε ΒΒ+.
Ο S&P είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αντίστοιχη αξιολόγηση έκανε ο DBRS την 18η Μαρτίου.
Για την αναβάθμιση, ο οίκος S&P αναφέρει ότι «αντανακλά την προσδοκία μας για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας, ενώ ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται διαχειρίσιμος υπό το φως των σημαντικών ‘μαξιλαριών’ τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα».

Το σκεπτικό της απόφασης
Η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία του οίκου για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής πολιτικής , ενώ οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία φαίνονται διαχειρίσιμες υπό το φως των σημαντικών αποθεμάτων ασφαλείας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ φέτος στο 3,4% από 8,3% το 2021, με το ΑΕΠ να αναμένεται κατά μέσο όρο πάνω από 3%, την περίοδο 2023-2025, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα μεταβιβάσεις και ισχυρή αναμενόμενη περαιτέρω ανάκαμψη των κερδών από τον τουρισμό.
Από το 2020, η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης έχει ενισχυθεί μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ, αντίστοιχα.
Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διευκόλυνε την πρόσβαση στην αγορά κρατικού δανεισμού με σχετικά χαμηλό κόστος λόγω της ένταξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Extra Market (PEPP) και ως εξασφάλιση στις πράξεις επαναγοράς της ΕΚΤ. .
Πιο πρόσφατα, πριν από το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022, η ΕΚΤ διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πέρα από τις επαναγορές, εάν καταγράψει επιδείνωση στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην Ελλάδα, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από το πανδημία.
Ταυτόχρονα, ο οίκος καταγράφει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο σύνολο των δανείων στον τραπεζικό κλάδο μειώθηκε κατακόρυφα στο 12,8% το 2021, από 31% το 2020. Η S&P εκτιμά ότι θα είναι κάτω από το 8% μέχρι το τέλος του 2022.
Οι αγορές έκριναν πιθανή έως και βέβαιη την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, θεωρώντας εφικτό τον ελληνικό στόχο να αποκτήσει επενδυτικό βαθμό έως το 2023. Η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ λειτουργεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Ελλάδα αρχίζει ήδη να αποπληρώνει τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου και μέσα στο καλοκαίρι θα βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Οι επόμενες αξιολογήσεις που αναμένονται για τη χώρα μας είναι της Fitch στις 8 Ιουλίου, η διπλή Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η τελευταία για το έτος S&P, όπως προαναφέρθηκε, στις 21 Οκτωβρίου.

Μητσοτάκης: Είμαστε μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα
«Η αναβάθμιση από την S&P μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εν μέσω πολέμου επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Είμαστε μια ανάσα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα αναβαθμίσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας. Συνεχίζουμε σταθερά με την ίδια σοβαρότητα, προσήλωση και σκληρή δουλειά για την τελική ευθεία!», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σταϊκούρας: Ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα
«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα. Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα, μόλις, «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Εν μέσω επάλληλων διεθνών προκλήσεων, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και σύνεση να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον βέλτιστο εφικτό βαθμό, ενώ παράλληλα παραμένουμε πιστοί στην κεντρική μας στόχευση για την επίτευξη ισχυρή και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Share.

Comments are closed.