Ζελένσκι: Η γενοκτονία στη Μπούσα υσκολεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες

0

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε τη Δευτέρα ότι έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία, από τότε που έγινε γνωστή η έκταση των θηριωδιών που φέρεται να πραγματοποίησαν τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής στην Μπούσα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στην εθνική τηλεόραση από την πόλη Μπούσα της περιοχής του Κιέβου της Ουκρανίας, όπου δεμένα πτώματα βρέθηκαν να έχουν πυροβοληθεί εκ επαφής, ανακαλύφθηκε ένας ομαδικός τάφος, αλλά και άλλα σημάδια εκτελέσεων αμάχων εντοπίστηκαν όταν αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα.
«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, περιστοιχισμένος από στρατιωτικό προσωπικό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Είναι πολύ δύσκολο να συνομιλείς όταν βλέπεις τι έχει γίνει εδώ πέρα» συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Όσο η Ρωσική Ομοσπονδία τραβάει τη διαδικασία των συναντήσεων τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς και γι’ αυτή την κατάσταση και γι’ αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ξέρουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και βασανιστεί, έχουν ακρωτηριαστεί, γυναίκες έχουν βιαστεί και παιδιά έχουν δολοφονηθεί» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την πλευρά της η Ρωσία αρνήθηκε ότι έθεσε ως στόχο αμάχους από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία και έως σήμερα.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για «φρικτές δολοφονίες» στη Μπούσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η κυρία φον ντερ Λάιεν, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής.
«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας» σημείωσε.
«Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αναλυτικά η δήλωσή της Προέδρου της ΕΕ ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.