Φρίκη στην Μπούσα με τον εντοπισμό 410 αμάχων νεκρών – Διεθνής κατακραυγή για το έγκλημα πολέμου

0

Οι εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού από τη Μπούσα στην Ουκρανία, όπως γράψαμε και χθες (ΕΔΩ). που κάνουν το γύρο του κόσμου, έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.
Κανέις δεν να «χωνέψει» ότι εν έτει 2022 η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί άναυδη, «μουδιασμένη» εικόνες που παραπέμπουν στις πιο «σκοτεινές» ημέρες της ιστορίας.


Εκατοντάδες πτώματα αμάχων -πολλοί με δεμένα χέρια– στη μέση του δρόμου, με σημάδια βασανιστηρίων και πολλά εξ αυτών με πυροβολισμούς στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ένδειξη εκτέλεσης. Όλα αυτά μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Κίεβο
«Βρήκαμε ομαδικούς τάφους. Βρήκαμε ανθρώπους με τα χέρια και τα πόδια δεμένα… Με τρύπες από σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σεργκέι Νικιφόροφ, στο BBC.
Μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν Τσετσένους μαχητές ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις.
Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τα πτώματα 410 ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενική εισαγγελέως της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, στις περιοχές γύρω από το Κίεβο, τις οποίες ανακατέλαβε πρόσφατα η Ουκρανία, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Η οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις στα βόρεια της χώρας, αρχίζει και αποκαλύπτει πιο έντονα τις απώλειες που προκλήθηκαν σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.
Οι εικόνες με πτώματα στους δρόμους στην πόλη Μπούσα είναι ενδεικτικές.

Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Ρωσία
Από τη μεριά της, η Μόσχα διαψεύδει ότι ευθύνεται για τη σφαγή και αναφέρει πως πρόκειται για προβοκάτσια, ωστόσο η διεθνής κοινότητα έσπευσε να εκφράσει την αποτροπιασμό και την κατακραυγή της για όσα έχουν καταγράψει οι φωτογραφικοί και τηλεοπτικοί φακοί.

Πολλά ακόμη τα πτώματα που δεν έχουν βρεθεί στις περιοχές γύρω από το Κίεβο
Η εισαγγελέας Βενεντίκτοβα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πτώματα που δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Οι εισαγγελικές Αρχές αναζητούν μάρτυρες μεταξύ των ντόπιων και συγκεντρώνουν αποδεικτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο.

Μόνο στην Μπούσα, περίπου 300 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος πήγε την Κυριακή 3 Απριλίου στην Μπούσα, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. «Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 300 σκοτώθηκαν», επισήμανε.

Ζελένσκι: Κτήνη που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου -Θα αποκαλυφθούν κι άλλοι νεκροί άμαχοι
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως πιθανόν θα έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», θα αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε, προσθέτοντας πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τη σφαγή στη Μπούσα
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούσα, όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις.
«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Share.

Comments are closed.