Προς κατάργηση η Εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

0

Χρήματα ψάχνει η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει από το 2022 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογουμένων, και όχι μόνο για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Η ενεργοποίηση του μέτρου -το οποίο απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 700-800 εκατ. Ευρώ και έχει στόχο ο Μητσοτάκης να το ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – σημαίνει ότι από την 1/1/2022 θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων, το ατομικό εισόδημα των οποίων υπερβαίνει (είτε μόνο από το μισθό και τη σύνταξη είτε αθροιστικά και με άλλα εισοδήματα) τα 12.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια νομική υποχρέωση. Η διαφορετική μεταχείριση των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί από φέτος έστω και με τον μανδύα του προσωρινού μέτρου) και των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα έγινε με το επιχείρημα των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.
Από τη στιγμή που οι έκτακτες συνθήκες θα εκλείψουν, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο όλους τους φορολογούμενους προκειμένου να τηρηθεί και η σχετική επιταγή του Συντάγματος.
Το ενδεχόμενο να επανέλθει για όλους η εισφορά αλληλεγγύης θα ισοδυναμούσε με πολιτική και οικονομική αυτοκτονία, οπότε η πλήρης κατάργηση της εισφοράς για όλους αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο.
Μόνο ερώτημα προς απάντηση, το αν η κατάργηση της εισφοράς για δημόσιο και συνταξιούχους μπορεί να γίνει από την 1/1/2022 (θεωρείται πλέον εφικτό καθώς υπάρχει δημοσιονομική ανοχή για το 2022) ή αν το μέτρο θα πρέπει να μετατεθεί για έναν χρόνο αργότερα.
Το όφελος που θα προκύψει για εργαζόμενους στο δημόσιο και συνταξιούχους από την 1/1/2022 σε ετήσια βάση, προκύπτει από τα ακόλουθα παραδείγματα:

  1. Για ετήσιες αποδοχές 15.000 ευρώ, προκύπτει όφελος 66 ευρώτον χρόνο.
  2. Για ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ, προκύπτει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο.
  3. Για ετήσιες αποδοχές 25.000 ευρώ, προκύπτει όφελος426 ευρώ τον χρόνο.
  4. Για ετήσιες αποδοχές 30.000 ευρώ, προκύπτει όφελος 676 ευρώ τον χρόνο.
  5. Για ετήσιες αποδοχές 40.000 ευρώ, προκύπτει όφελος 1326 ευρώ τον χρόνο.
Share.

Comments are closed.