Μετά το Πάσχα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων- Χρονοδιάγραμμα, εκπτώσεις, δόσεις, τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις

0

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τις οριστικές αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις δόσεις και τις εκπτώσεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. Φορολογούμενους.  Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου 2021 για να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις (από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο). Επίσης, είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης έως το τέλος Αυγούστου, αλλά σε αυτή την περίπτωση όμως, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 7 δόσεις (από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022) εκ των οποίων η πρώτη δόση (του Αυγούστου) θα είναι διπλή. Όσοι θελήσουν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ μέχρι τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3% στο τελικό ποσό της εκκαθάρισης.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πριν από λίγο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, το πλαίσιο για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν απαλλαγές για τέσσερις ομάδες φορολογουμένων από τα τεκμήρια υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί οι φορολογούμενοι δεν έχουν φορολογηθεί για τουλάχιστον μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι τέσσερις ομάδες για τις οποίες θα ισχύσει η απαλλαγή είναι οι εξής:

  1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες με πληττόμενο ΚΑΔ
  2. Οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής
  3. ΟΙ εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Συνεργασία και
  4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου τους λόγω της υποχρεωτικού κουρέματος.

Σε σχέση με το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα αποφασιστεί με συνεννόηση με τους θεσμούς μια λύση, πάλι για τις παραπάνω κατηγορίες, στην κατεύθυνση της  «ελάφρυνσης». Ωστόσο, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, φέτος το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα «πέναλτι» φόρου.

Share.

Comments are closed.