Categories: Κοινωνία

Υπεραιωνόβιες ελιές από τη Πελοπόννησο μεταφυτεύτηκαν στην πεδιάδα του Νέστου-Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος Πύλου Νέστωρος;

Η εύφορη γη της πεδιάδας του Νέστου υποδέχθηκε, πριν από λίγες μέρες, οχτώ υπεραιωνόβιες ελιές, με την ηλικία μίας εξ αυτών να υπολογίζεται μεταξύ 700-800 ετών, σύμφωνα με το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που εξέδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι υπόλοιπες επτά χρονολογούνται μεταξύ 100 και 200 ετών.
Όλα τα ελαιόδεντρα προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή έργων στη βόρεια Πελοπόννησο και με τη συμβολή της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και του Πράσινου Ταμείου διασώθηκαν και μεταφυτεύτηκαν.
Ο δήμος Νέστου, ανατολικά της Καβάλας, θέλοντας να συμβάλει στη διάσωσή τους, παρέλαβε τα οχτώ ελαιόδεντρα, τα οποία τοποθέτησε ως εξής: το πρώτο στην αυλή του δημαρχείου της πόλης, τη Χρυσούπολη, και τα άλλα εφτά στον χώρο του παλαιού νεκροταφείου.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα να αναδειχτούν ως τοπόσημα και σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, τονώνοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και συμβάλλοντας στη διάδοση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου Νέστου, «οι ηλικίες των ελαιόδεντρων μας μεταφέρουν χρονικά στην ιστορική περίοδο του Βυζαντίου. Οι ελιές αυτές γνώρισαν βυζαντινούς δεσπότες, Φράγκους ηγεμόνες, Οθωμανούς κατακτητές κι έζησαν την Ελληνική Επανάσταση. Επιβίωσαν από πολέμους, μάχες, πυρκαγιές και λεηλασίες κατακτητών και αποτελούν πλέον ιστορικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της Ελλάδας».

Τι θα γίνει με τις υπεραιωνόβιες ελιές του Κορυφασίου;
Με το ευαίσθητο αυτό θέμα της διατήρησης των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν.

Οφείλουμε να συγχαρούμε τον Δήμο Nέστου για την ενέργειά του.   Μήπως πρέπει αντίστοιχες ενέργειες να κάνει και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος  του Νομού Μεσσηνίας δεδομένου ότι σε τοπική κοινότητά του, στο Κορυφάσιο, υπάρχουν τέτοιου είδους ελιές οι οποίες πολύ φοβόμαστε ότι θα γίνουν καυσόξυλα. Κάποιοι μιλούσαν για αυτό το θέμα από το 1916. Ας εισακουστούν έστω και σήμερα.
Θα επανέλθουμε για το θέμα αυτό σύντομα

  1. Χαράλαμπος Γ. Φουρτούνης: Τι θα γίνει με τις υπεραιωνόβιες ελιές περιοχής Κορυφασίου
  2. Κινδυνεύουν 15 ελαιόδεντρα ηλικίας χιλιάδων ετών στην Κρήτη
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του προγράμματος “Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες!

Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…

25 δευτερόλεπτα ago

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

4 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

6 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

8 ώρες ago

Μ. Χριστοδουλάκης: Στη Βαρσοβία με ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για το Forum του FES: “Στρατηγικές ενάντια στην Ακροδεξιά»

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…

10 ώρες ago

Αυτή είναι η αλήθεια για το σιντριβάνι του Συντάγματος, λέει ο Δήμος Αθηναίων – Τι υποστηρίζει το Υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…

19 ώρες ago