Χαράλαμπος Γ. Φουρτούνης: Τι θα γίνει με τις υπεραιωνόβιες ελιές περιοχής Κορυφασίου’

0

Ενώ η Μεσσηνία έγινε γνωστή πρόσφατα σαν ελαιοπαραγωγική περιοχή, η ευρύτερη περιοχή του Ανακτόρου του Νέστορα-στον Εγκλιανό της ΤΚ Χώρας ,της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας-είναι γνωστή   από την εποχή του Βασιλιά Νέστορα και εκτείνεται σε ακτίνα δέκα περίπου χιλιομέτρων από το Ανάκτορο, που φθάνει από Αμπελόφυτο, Χώρα, Μιρσινοχώρι, ΄Ικλαινα, Κορυφάσιο, Πετροχώρι – Ρωμανού, Τραγάνα και Αμπελόφυτο. Στα υπόγεια του παλατιού έχουν ανευρεθεί και αποθήκες από λάδι, όπως και εργαστήριο παρασκευής αρωματικών ουσιών από λάδι. Η παλιά ποικιλία ελιάς –που καλλιεργείται στη περιοχή και μέχρι σήμερα είναι της μαυρολιάς. Διάσπαρτα τέτοια ελαιόδεντρα υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην όλη περιοχή, αλλά κυρίως στην περιοχή του Κορυφασίου, που αποτελούν και το σημείο αναφοράς[ταυτότητα] του, αφού οι παραπάνω υπεραιωνόβιες ελιές στολίζουν τους ελαιώνες τόσο από την νοτιοδυτική είσοδο που είναι διασταύρωση της Εθνικής οδού Πύλου – Κυπαρισσίας στη θέση «ΛΑΔΑ» – προς Costa Navarino, Ρωμανού και Μάραθο – Γαργαλιάνους αλλά και προς Κορυφάσιο – Χώρα – Κυπαρισσία [απόσταση 1.000 περίπου μέτρων], όσο και από την ανατολική είσοδο τη διασταύρωση  ΄Ικλαινας – Πλατάνου – Κορυφασίου και μέχρι τον οικισμό Κορυφασίου [απόσταση 2.000 τμ περίπου], με πολλαπλάσια απόδοση σε λάδι σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ελιές.

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά αναγνωρίστηκε ιδιαίτερη αποζημίωση για τις αιωνόβιες ελιές Κορυφασίου, από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας, με την 93/2013 απόφαση του.

Τα στολίδια αυτά πρόκειται να καταστραφούν και να σβήσει η μακραίωνη ιστορία τους και η ταυτότητα του Κορυφασίου, αφού πρόκειται σύντομα να εκριζωθούν, λόγω απαλλοτρίωσης, για τις ανάγκες της βελτίωσης [διαπλάτυνσης] της 38ης Ε.Ο Σουληναρίου – Κρεμμυδίων – ΄Ικλαινας – Κορυφασίου, έως την 9η Εθνική οδό Κυπαρισσίας –Χώρας-Πύλου-Μεθώνης.

Οποιαδήποτε ιδιαίτερη [ακόμα και πολλαπλάσια] χρηματική αποζημίωση υπεραιωνόβιες ελιάς δεν είναι ικανή να αποζημιώσει τον κάθε ιδιοκτήτη, από τον ψυχικό δεσμό που είχε με τα ελαιόδεντρα του, που έκθαμβος καμάρωνε ο κάθε διερχόμενος επισκέπτης του χωριού και της περιοχής. Ακόμα και ο κάτοικος Κορυφασίου ΚΑΙ ΜΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ελιών την ίδια περίπου θλίψη και μελαγχολία αισθάνεται.

Αυτές τις μελαγχολικές σκέψεις έκανα και εγώ ο γράφων, την 18-12-2015, όταν διαπίστωσα ότι η αρμόδια επιτροπή – εκτίμησης αποζημίωσης των επιταχθέντων ακινήτων Κορυφασίου της παραπάνω απαλλοτρίωσης – Ε.Υ.Δ.Ε/Κ.Σ.Σ.Υ του Υπουργείου Υποδομών περάτωσε το έργο της και πλέον ελάχιστος χρόνος υπολείπεται για την καταστροφή τους.

Όμως το «έγκλημα» αυτό μπορεί να μετριαστεί με την εκρίζωση και μεταφύτευση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΑΡΚΟ – ΕΛΑΙΟΚΤΗΜΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,-ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ – ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Επομένως τόσο ο ιστορικός μας Δήμος Πύλου Νέστορος, όσο και η περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο αν συνεργαστούν-έστω και τώρα-μπορούν να τις σώσουν. Ελπίζω…

Share.

Comments are closed.