Κινδυνεύουν 15 ελαιόδεντρα ηλικίας χιλιάδων ετών στην Κρήτη

0

Ζουν στην Κρήτη από τη Μινωική εποχή κι όμως κινδυνεύουν πια με εξαφάνιση.

Δεκαπέντε ελαιόδεντρα ανά την Κρήτη έχουν ανακηρυχθεί ως μνημειακά από τον ΣΕΔΗΚ, όμως οι ιδιώτες στους οποίους ανήκουν, διστάζουν να τα παραχωρήσουν στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες ανάπλασης και να καταστούν σε πόλο έλξης επισκεπτών, αντί να καταλήξουν σε καυσόξυλα μετά από χιλιετίες.

Οι ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ έχουν εξασφαλίσει κονδύλια για τη φροντίδα των μνημειακών ελαιοδέντρων και την ανάδειξή τους σε τουριστικό αξιοθέατο με σεβασμό στη διατήρησή τους.

Η μνημειακή ελιά των Βουβών Χανίων έχει ήδη αναδειχθεί διεθνώς με τους κότινους που προσφέρει στους Ολυμπιακούς και όχι μόνο αγώνες, όπως και η αντίστοιχη στο Καβούσι Λασιθίου, όμως δεκάδες ακόμα ελαιόδεντρα που έχουν περάσει χιλιετίες στο νησί, απειλούνται με αφανισμό, αν δεν διαφυλαχθούν με επίσημο και διαφανή τρόπο.

Τι θα γίνει με τις υπεραιωνόβιες ελιές περιοχής Κορυφασίου

Για το ζήτημα των υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων έχει ασχοληθεί στις 13 Ιανουαρίου 2016 ο δικηγόρος Χαράλαμπος Φουρτούνης στο άρθρο του με τίτλο «Τι θα γίνει με τις υπεραιωνόβιες ελιές περιοχής Κορυφασίου;» και ο οποίος προτείνει μεταύ των άλλων: «Όμως το «έγκλημα» αυτό μπορεί να μετριαστεί με την εκρίζωση και μεταφύτευση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΑΡΚΟ – ΕΛΑΙΟΚΤΗΜΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,-ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ – ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Επομένως τόσο ο ιστορικός μας Δήμος Πύλου Νέστορος, όσο και η περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο αν συνεργαστούν-έστω και τώρα-μπορούν να τις σώσουν. Ελπίζω…»

Μεταφύτευση ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ

Την τακτική που ακολουθεί η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, η εταιρεία που κάνει τα έργα του ΟΣΕ μας περιγραφει με μήνυμα που μας έστειλε στις 26 Ιουνίου 2016, με αφορμή το παραπάνω άρθρο, ο Προϊστάμενος τμήματος απαλλοτριώσεων ΕΡΓΟΣΕ κ. Β. Ξουραφάς.

Αναλυτικά ο κ. Ξουραφάς μας γράφει:

«Κε Φουρτούνη τυχαία διάβασα το σχόλιο σας σχετικά με τη διάσωση των αιωνόβιων ελιών και επειδή και εγώ έχω ευαισθητοποιηθεί για το ίδιο θέμα ένοιωσα την ανάγκη να σας γράψω για τα παρακάτω.

Εδώ και 2 και πλέον χρόνια η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ που είναι η θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ που ασχολείται με τα έργα του εκσυγχρονισμού του σιδ, δικτύου έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που έχει να κάνει με τη διάσωση των ελαιόδεντρων μέσω της μεταφύτευσης, τα οποία βρίσκονται εντός της απαλλοτριούμενης ζώνης που απαιτείται για την κατασκευή του έργου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διασωθούν περί τα 300 ελαιόδεντρα έως σήμερα εκ των οποίων αρκετά είναι αιωνόβια.

Πρόσφατα μεταφυτεύτηκαν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας 5 από αυτά ηλικίας 600 έως 1500 ετών. Τα δέντρα αυτά έχουν αποζημιωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και επομένως θα έπρεπε να τα διαχειρίζεται το ίδιο και να φροντίζει για τη διάσωσή τους αφού αποτελούν εκτός των άλλων και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Για την ενεργοποίησή αυτού του μηχανισμού απαιτούνται χρήματα και συνεργασία με πολλούς σχετικούς με το θάμα κυρίως σε εθελοντική βάση. Εμείς το κάναμε με πολύ μεγάλο κόπο αλλά έχει σημασία ότι το κάναμε. 

Μπορείτε να δείτε σχετικά στα παρακάτω Links https://www.youtube.com/channel/UCyh_l5hFmYlBUgGrOyiIlEw http://ergose.gr/view_42»

Στην φωτογραφία βλέπετε υπεραιωνόβιες ελιές από την περιοχή της Πύλου που έχουν εκριζωθεί και πρόκειται να μεταφυτευθούν σε άλλα σημεία, ώστε να μη γίνουν καυσόξυλα.

Share.

Comments are closed.