Νίκος Τσούλιας*: Αρκούν οι πανηγυρισμοί για την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής»;

0

Πανηγυρισμοί, δηλώσεις, διαδηλώσεις, αναλύσεις του ποδαριού για την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματική οργάνωση! Και αυτό για την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του μέχρι πρότινος πολιτικού κόμματος από το Εφετείο.
Προφανώς είναι ιστορική απόφαση με ιδιαίτερο πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο, με διεθνές ενδιαφέρον, με παρακαταθήκη για ένα πιο φωτεινό μέλλον.
Αλλά δεν αρκεί η δικαστική απόφαση. Δεν αρκεί αν δεν κάνουμε αυτοκριτική, για το πως γεννήθηκε, το πως δυνάμωσε, το πως έσπερνε τη βία με την ανοχή μας, το πως χτυπούσε μετανάστες, το πως δολοφονούσε και δεν εναντιωνόμαστε. Γιατί, τι ακριβώς κάναμε σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις;
Οι αγανακτισμένοι του φασισμού έγιναν οι τιμητές του ορθού και του ηθικού. Ο λαός τους τίμησε – τρίτο κόμμα στη Βουλή τους ανέδειξε! Και το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που άνοιξε τους ορίζοντες της προόδου στην Ελλάδα όσο κανένα άλλο στην ιστορία βρέθηκε τέταρτο. Τιμωρήθηκε για να δικαιωθούν οι μπρατσαράδες δολοφόνοι.
Κτυπούσαν οι νεοναζί στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν προσφορά στην πατρίδα και πολλοί τους χειροκροτούσαν! Έγιναν τιμητές της ηθικής και της αισθητικής οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η φασιστική οργάνωση που απειλούσε να διαλύσει τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό τιμήθηκε για τις πράξεις της βίας και για τη χυδαιότητα, για τη φρίκη και για τη βαρβαρότητα.
Πολλοί ακόμα και αν δεν στήριζαν τους Μιχαλολιάκους και του Κασιδιάρηδες, χαίρονταν που κυνηγούσαν τους πασόκους. «Να διαλυθεί η κεντροαριστερά να πάρουμε εμείς την κληρονομιά της», ήταν ο φανερός και διακηρυγμένος σκοπός τους. Ο κομματικός κυνισμός και η χυδαιότητα στην κορύφωσή τους.
Τώρα ο περιβόητος κ. Κοντονής μας μιλάει για τις χαλαρές νομοθετικές ρυθμίσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για να πέσουν όσο το δυνατόν πιο μαλακά οι πρωτεργάτες του ναζισμού. Καθετί που άγγιξε ο ΣΥΡΙΖΑ όζει από σταλινισμό
Πολύ σωστά το Κίνημα Αλλαγής μιλάει για «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή, από τις οποίες προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».
Όχι, μόνο δεν αρκούν οι πανηγυρισμοί αλλά μπορεί και να στρεβλώνουν το πραγματικό διακύβευμα της κάθαρσης από το άγος του σύγχρονου ελληνικού φασισμού.
Υπάρχει λύση. Να ανοίξει πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για την αποτίμηση του ναζιστικού φαινομένου στη χώρα μας, του πόσο εύκολα επωάστηκε το αυγό του φιδιού. Δεν είναι υπόθεση του παρελθόντος. Αφορά το παρόν και μέλλον του τόπου μας!

* Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 74 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.