Ανησυχία και προβληματισμός μετά το υπαίθριο πάρτι 300 ατόμων στην Αγία Παρασκευή – Σύγκρούσεις με την αστυνομία

0

Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι εικόνες από την Αγία Παρασκευή, με τις συγκεντρώσεις ατόμων, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, όπου βρίσκονται καφέ και εστιατόρια.
Χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα μία ομάδα περίπου 300 νεαρών συγκεντρώθηκε στην πλατεία και οι εν λόγω νεαροί έστησαν ένα υπαίθριο πάρτι με μπύρες και μουσική.
Η συγκέντρωση αυτή, η οποία σαφώς και δεν επιτρέπεται να γίνει, καθώς ισχύουν τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, έγινε αντιληπτή από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν να διαλυθεί το πλήθος. Παρά τις παραινέσεις των αστυνομικών οι συγκεντρωμένοι δεν συμμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα να παρέμβουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Στη θέα των ΜΑΤ οι νεαροί εξαγριώθηκαν και άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών
Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών για να απομακρύνουν τα περίπου 300 άτομα από την πλατεία, ενώ στο σημείο κατέφτασε και ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα επεισόδια επεκτάθηκαν και έπεσαν και βόμβες μολότοφ στην οδό Αγίου Ιωάννου, ενώ οι νεαροί έβαλαν φωτιά ακόμα και σε κάδους στην οδό Ελβετίας.
Η κατάσταση ηρέμησε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν υπήρξε καμιά προσαγωγή.
Να υπενθυμίσουμε ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων βρίσκεται σε ισχύ και το υπαίθριο αυτό πάρτι δεν είναι το πρώτο μιας και παρόμοιο σκηνικό με συνωστισμό ατόμων, είχε σημειωθεί και το βράδυ της Δευτέρας.

Δείτε βίντεο από την επέμβαση των ΜΑΤ

Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής: Η πλατεία ήταν άβατο ναρκωτικών για χρόνια
Ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, μέσω Facebook έκανε λόγο για σημείο «άβατο» που μέχρι πρόσφατα ήταν σημείο συγκέντρωσης για ναρκωτικά. Ανέφερε μάλιστα ότι δέχεται και απειλές για την παρουσία της αστυνομίας το βράδυ στην περιοχή, ενώ έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να προστατευτεί η περιοχή από το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Αναφέρει ο δήμαρχος στο facebook
«Η πλατεία του Αϊ-Γιάννη έχει γίνει άβατο εδώ και πολλά χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των γύρω κατοίκων της πλατείας δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν. Είχαμε μέχρι πρότινος το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και όχι μόνο. Αυτοί που συγκεντρώνονταν, εκτός ελαχίστων νεαρών από την Αγία Παρασκευή, οι υπόλοιποι έρχονταν από άλλες περιοχές, Σπάτα, Παιανία, Χαλάνδρι, Αιγάλεω, Γλυκά Νερά, Νέα Ιωνία και πάει λέγοντας. Είναι ωραία η πλατεία μας και την αγάπησε όλη η Αττική ή έχουμε καλή πραμάτεια; Μάλλον το δεύτερο. Χθες, σήμερα μετά από πρόσκληση μέσω ηλεκτρονικών μέσων, με τη λήξη της καραντίνας, μαζεύτηκαν περισσότερα από 800 άτομα!!! Η πόλη μας, η Αγία Παρασκευή, στο θέμα κρουσμάτων κορονοϊού είναι ΚΑΘΑΡΗ, δηλαδή είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Τέτοιου είδους συνωστισμοί αποτελούν ωρολογιακές βόμβες για τη μετάδοση του κορονοϊού.
Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι ως δήμαρχος δεν έπρεπε να ενημερώσω τα αρμόδια όργανα που εκ του νόμου οφείλουν να προστατεύσουν την κοινωνία από την μεταδοτικότητα της πανδημίας. Βέβαια η αστυνομία δε περίμενε από μένα να ενημερωθεί, ήταν ήδη ενήμερη από δεκάδες παροικούντες πέριξ της πλατείας. Σήμερα λοιπόν η αστυνομία πήγε στην πλατεία, για να περιφρουρήσει την πόλη, από την παραβατικότητα. Είμαι υποχρεωμένος, εκ της θέσεως μου να ζητήσω αύριο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προστατεύσει την πόλη μας, από την ευρύτατη διακίνηση ναρκωτικών και την εξάπλωση του κορονοϊού. Όσον αφορά για τις απειλές που δέχομαι από κάποιους, μία απάντηση και μόνο…. αν φοβόμουν θα καθόμουν σπίτι μου. Οφείλω να προστατέψω την πόλη που με εξέλεξε δήμαρχο και θα το κάνω με οποιοδήποτε κόστος. Περιμένω και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για τα προβλήματα της συγκεκριμένης πλατείας και της ευρύτερης περιοχής
».

Δείτε την τελευταία ανάρτηση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής στον προσωπικό του λογαρισμό στο facebook για τα χθεσινά γεγονότα

Ο Γιάννης Μυλωνάκη για την επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία του Άι Γιάννη
Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε», Γιάννης Μυλωνάκης, με δήλωσή του αναφέρεται στα χθεσινά
Γεγονότα λέγοντας χαρακτηριστικά «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: όσο απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι να υπάρχουν μαζικές συγκεντρώσεις σε παράβαση όλων των οδηγιών και συστάσεων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αυτή την κρίσιμη ώρα για την χώρα που ο θανάσιμος εχθρός κυριολεκτικά καραδοκεί, άλλο τόσο καταδικαστέα θεωρώ τη γενικευμένη επίθεση από πλευράς ΕΛ.ΑΣ στους παριστάμενους επί της πλατείας. Δεν είμαι ειδικός, αλλά ο κοινός νους λέει ότι σίγουρα υπήρχαν κι άλλοι τρόποι για να διαλυθεί ένα πλήθος “ησύχως”, πριν φτάσουμε στην κλιμάκωση και τα δακρυγόνα.» και συνεχίζει γράφοντας ότι «τα γεγονότα που έλαβαν χώρα απόψε αργά η γρήγορα θα συνέβαιναν . Μάλιστα μου προξενούσε από καιρό εντύπωση πως δεν είχαν ήδη σημειωθεί ανάλογα περιστατικά μιας και οι κκ. Ζόρμπας και Σταθόπουλος το μόνο που έκαναν τα τελευταία 7 χρόνια ήταν να “κλείνουν τα μάτια” στο πρόβλημα

Αναλυτικά η δήλωση του κ Μυλωνάκη
«Δυστυχώς, μόλις μία ημέρα μετά την άρση της καραντίνας, η πόλη της Αγίας Παρασκευής είχε το ατυχές προνόμιο να βιώσει ντροπιαστικές, για όλους μας, στιγμές οι οποίες σίγουρα θα αναπαραχθούν σε πανελλήνιο αλλά, πολύ φοβάμαι, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προσωπικά αρνούμαι να μπω στο δίλημμα για να πάρω το μέρος κάποιας πλευράς. Αυτό θα ήταν το εύκολο, το λαϊκίστικο αλλά και, συνάμα, το ανεύθυνο.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: όσο απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι να υπάρχουν μαζικές συγκεντρώσεις σε παράβαση όλων των οδηγιών και συστάσεων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αυτή την κρίσιμη ώρα για την χώρα που ο θανάσιμος εχθρός κυριολεκτικά καραδοκεί, άλλο τόσο καταδικαστέα θεωρώ τη γενικευμένη επίθεση από πλευράς ΕΛ.ΑΣ στους παριστάμενους επί της πλατείας. Δεν είμαι ειδικός, αλλά ο κοινός νους λέει ότι σίγουρα υπήρχαν κι άλλοι τρόποι για να διαλυθεί ένα πλήθος “ησύχως”, πριν φτάσουμε στην κλιμάκωση και τα δακρυγόνα.
Από την άλλη ήταν σχεδόν μαθηματικά βέβαιο, ότι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα απόψε αργά η γρήγορα θα συναίβεναν. Μάλιστα μου προξενούσε από καιρό εντύπωση πως δεν είχαν ήδη σημειωθεί ανάλογα περιστατικά μιας και οι κκ. Ζόρμπας και Σταθόπουλος το μόνο που έκαναν τα τελευταία 7 χρόνια ήταν να “κλείνουν τα μάτια” στο πρόβλημα.
  
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Έστω και με αυτή τη θλιβερή αφορμή, από αύριο κιόλας, είναι
 υποχρέωση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, να καθίσουμε για και να συζητήσουμε επιτέλους το θέμα της πλατείας του Άι Γιάννη.
Μία συζήτηση που οφείλει να γίνει με νηφαλιότητα, δίχως κομματικά ή παραταξιακά γυαλιά, ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση που θα είναι σύμφωνη με τις ανάγκες των πολιτών δίχως όμως να ακυρώνει τον φιλόξενο χαρακτήρα της πόλης μας.
  
Οι προτάσεις της δημοτικής μας παράταξης “Αλλάζουμε” είνα
ι κατατεθειμένες εδώ και 2 σχεδόν χρόνια και βρίσκονται στη διάθεσή όλων.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε»
Γιάννης Μυλωνάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

ΥΓ. Δεν είναι μόνο η αποψινή κατάσταση, με τα περί τα 500 άτομα που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Άη Γιάννη, η οποία πρέπει να μας προβληματίσει ως πολίτες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις άλλες “συγκεντρώσεις”, σε πλατείες έξω από κλειδωμένες παιδικές χαρές, κλπ, τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας… Τώρα είναι η ώρα να για όλες και όλους μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουμε κοινωνική ωριμότητα και υπευθυνότητα

Γιώργος Οικονόμου: Αποκλειστικά υπεύθυνος για ότι συμβαίνει στην πλατεία του Αη Γιάννη ο Δήμαρχος
Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», Γιώργος Οικονόμου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι υπεύθυνος τα χθεσινά γεγονότα είναι ο νυν δήμαρχος, ο οποίος δεν προχώρησε την ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας. «προεκλογικά και μετεκλογικά είχαμε αναδείξει τα προβλήματα του Αη Γιάννη και είχαμε τονίσει την σημασία της ανάπλασης της πλατείας», αναφέρει ο κ. Οικονόμου
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Οικονόμου
«Με πάρα πολλές παρεμβάσεις και προεκλογικά και μετεκλογικά είχαμε αναδείξει τα προβλήματα του Αη Γιάννη και είχαμε τονίσει την σημασία της ανάπλασης της πλατείας. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωσή μας στις αρχές του χρόνου, όπου είχαμε προβλέψει τι θα συμβεί:
«Είχαμε προειδοποιήσει τον Δήμαρχο και την Οικονομική Επιτροπή ότι το έργο δεν μπορεί να ακυρωθεί με την διαδικασία του άρθρου 106 παρ. 2β διότι δεν άλλαξαν ουσιωδώς οι οικονομικές και τεχνικές παράμετροι και σαφώς μας ενδιαφέρει η εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου. Η Διοίκηση του Δήμου
 παράνομα, καταχρηστικά και προσχηματικά με το αρ. πρωτ.27982/10-10-2019 έγγραφό του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών, προσπάθησε να  διαφοροποιήσει το συμβατικό αντικείμενο προκειμένου να προβλέψει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό απαγορεύεται ρητά τόσο από το παραχωρητήριο του δωρητή όσο και από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θα μπορούσε όμως να ακυρωθεί και να επαναληφθεί με την διαδικασία του άρθρου 106 παρ. 2α σύμφωνα με ένα σκεπτικό που λεπτομερώς και γραπτώς καταθέσαμε.  Η Διοίκηση του Δήμου προφανώς δέσμια υποσχέσεων και ιδιωτικών συμφερόντων μας αγνόησε επιδεικτικά και προχώρησε σε ακύρωση με το δικό της σκεπτικό. Παραβιάζει συνεχώς την νομιμότητα όπως έκανε με την μίσθωση της κεντρικής πλατείας, την απευθείας ανάθεση του στολισμού και την ψήφιση του προϋπολογισμού.
 Θέματα  τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τα ελεγκτικά όργανα και πιθανότατα την δικαιοσύνη.
Η 66/2020 απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών την προσγείωσε στην πραγματικότητα ακυρώνοντας την απόφαση της Ο.Ε. με το σκεπτικό που είχαμε επισημάνει, έλλειψης δηλαδή επαρκούς και ειδικής αιτιολογίας. Και όμως αντί να βάλουν μυαλό και να συμμορφωθούν με την νομιμότητα, 
επιμένουν να οδηγήσουν τον Δήμο σε περιπέτεια. Επικαλούνται θέματα που παρέλειψαν να καταγγείλουν και να προσβάλλουν ως αντιπολίτευση αλλά και ως Διοίκηση, ενώ είχαν την ευκαιρία. Ποιος επωφελείται; Ασφαλώς αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Πλατεία του Άη Γιάννη, αγκαλιά με την ανομία και την παραβατικότητα. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους δημότες.
Η προχειρότητα, η αλαζονεία, η παραβίαση της νομιμότητας και  η ασέβεια  σε  θεσμούς και  διαδικασίες είναι καθημερινή πρακτική στον Δήμο μας. Και όλα αυτά με την ανοχή και την στήριξη κάποιων, που στο παρασκήνιο έχουν συστήσει μία ιδιότυπη συμμαχία νομής της εξουσίας.
Η Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή παραμένει συνεπής και σταθερή στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες.»
Τώρα ο Δήμαρχος δέσμιος των επιλογών του και των κακών αποφάσεων καταφέρεται εναντίον όλων και καλεί τα ΜΑΤ να διαχειριστούν την ανεπάρκειά του, στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας.
ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ:

  • Με καταχρηστικές ενέργειες, με ύβρεις, με απειλές, με απαξιωτικές εκφράσεις, με εμμονές, με σύνδρομα αυτοπροβολής, με  ακύρωση του έργου των προκατόχων του και επιδεικτική ασέβεια στον θεσμικό ρόλο των άλλων παρατάξεων και του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γίνεται χρηστή διοίκηση.
  • Το θέμα πλέον είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το διαχειριστούμε ως Δήμος, ως Πολιτεία και κοινωνία με σύνεση και ψυχραιμία. Άλλο πράγμα η παραβατικότητα κι άλλο η συνάθροιση της νεολαίας. Άλλο πράγμα η προστασία της δημόσιας υγείας και άλλο η καταστολή με τα ΜΑΤ. Είναι ανεπίτρεπτο η πόλη μας να γίνεται αρνητική είδηση, να αμαυρώνεται η εικόνα της και να εκτίθενται σε κίνδυνο οι δημότες και ιδιαίτερα η νεολαία μας.
  • Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Αγίας Παρασκευής να γίνει  άμεσα σύσκεψη με συμμετοχή όλων των αρμοδίων και των δημοτικών παρατάξεων όπου θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς απειλές και χωρίς παρορμητισμούς.

Η Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή θα συνδράμει για άλλη μία φορά με υπευθυνότητα και ουσιαστικές προτάσεις.

Γιώργος Οικονόμου
Αντιπτέραρχος Μηχανικός ε.α.
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή»

Share.

Comments are closed.