The Guardian: Έτσι ξέφυγε από κάθε έλεγχο ο κορονοϊός στην Ισπανία μέσα σε 18 ημέρες

0

Είναι γνωστό ότι η Ισπανία να έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών από τον νέο κορονοϊό την Κίνα, τη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, η βρετανική εφημερίδα Guardian περιγράφει σε δημοσίευμά του πώς η χώρα έφτασε σε αυτή την κατάσταση μόλις σε 18 ημέρες.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Σάββατο 7 Μαρτίου, μια μέρα πριν από τη διαδήλωση – γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την Ισπανία και 9.000 οπαδοί του Vox, του ακροδεξιού κόμματος, έφτασαν στη Μαδρίτη για δική τους εκδήλωση.
Εκείνο το Σαββατοκύριακο η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 430 κρούσματα του κορονοϊού. Τουναντίον η περιφερειακή κυβέρνηση βόρεια περιοχή έλαβαν κάποιες δύσκολες αποφάσεις επειδή 60 άτομα προέρχονταν από κηδεία στη Χώρα των Βάσκων και έδωσε εντολή για καραντίνα ολόκληρων τμημάτων μιας γειτονιάς στη μικρή πόλη Χάρο.
Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα, η Ισπανία επιβεβαίωσε, χθες, 47.610 κρούσματα και 3.434 νεκρούς, περισσότερους θανάτους από την Κίνα.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% των θυμάτων κορονοϊού της χώρας, διαμαρτύρονται για την έλλειψη βασικού εξοπλισμού προστασίας, ένα παγοδρόμιο στη Μαδρίτη έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο, ενώ ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο, υπενθυμίζει ο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για μερικές από αυτές τις 18 μέρες η ζωή συνεχιζόταν  κανονικά, τα τραπέζια και οι καρέκλες άρχισαν να ξαναβρίσκουν τη θέση τους σε πεζοδρόμια έξω από μπαρ και καφετέριες, και τα πάρκα άρχισαν να γεμίζουν με κόσμο που έκανε πικ νικ καθώς ο χειμώνας έφευγε.
Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian, οι διαδηλώσεις προχώρησαν, όπως και η τεράστια συγκέντρωση στη Μαδρίτη του Vox, όπως και αμέτρητα αθλητικά γεγονότα. Τρεις υπουργοί της Ισπανίας, που όλοι πήγαν σε διαδηλώσεις εκείνη την Κυριακή, έχουν κολλήσει τον κορονοϊό, όπως και η Begoña Gómez, σύζυγος του πρωθυπουργού της χώρας. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν και ο αρχηγός του Vox και ο γενικός γραμματέας.
Η ανησυχία ξεκίνησε στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου, όταν, με 1.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η περιφερειακή κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, όπως και διάσημα μουσεία.
Παρόμοια μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες περιοχές σύντομα. Το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε εντολή περίπου 70.000 άνθρωποι σε 4 δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.
Καθώς η πίεση στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εντεινόταν, ο κόσμος άρχισε να κάνει αγορές πανικού, να αγοράζει χαρτί υγείας και να ψωνίζει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Οι δρόμοι στη Μαδρίτη ήταν άδειοι.
Στη συνέχεια, και μία εβδομάδα μετά την καραντίνα στην πόλη Χάρο, το αναπόφευκτο τελικά συνέβη: Ο Σάντσεθ διέταξε την επιβολή καραντίνας σε ολόκληρη την Ισπανία για δύο εβδομάδες.
Για πολλούς στην Ισπανία, το εθνικό lockdown ήρθε πολύ αργά, σημειώνει σχετικά ο Guardian.
Αυτή η εβδομάδα, η οποία αποδείχτηκε τραγική, ξεκίνησε με τον υπουργό Άμυνας να αποκαλύπτει ότι επιστρατεύτηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας με την απολύμανση κατοικιών που είχαν βρεθεί ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι και νεκροί στα κρεβάτια τους.
Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έπεσε από τον ουρανό, λένε -κοιτάξτε την Κίνα, τη Νότια Κορέα και, πολύ πιο κοντά, την Ιταλία. Στη συνέχεια, κοιτάξτε πίσω στην Ισπανία και θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια χώρα που εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2008 και των συνεπαγόμενων περικοπών.
Κάθε βράδυ στις 8 μ.μ., οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις βεράντες και τα μπαλκόνια τους για να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Για μερικά λεπτά, ενώ τα χειροκροτήματα ακούγονται από κάθε μπαλκόνι, ο φόβος ξεχνιέται, η ευγνωμοσύνη και η αλληλεγγύη είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα.
Αλλά όταν το τελετουργικό ολοκληρώνεται, η φωνή που ζητά απαντήσεις είναι εξίσου δυνατή και επίμονη.

  • Διαβάστε την πλήρη ανάλυση του δημοσιογράφου Giles Tremlett βρετανικής εφημερίδαςThe Guardian με τίτλο « How did Spain get its coronavirus response so wrong?» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.