Βαγγέλης Μαλέσιος*: Μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά την μετάδοση του κορονοϊού!

0

Οι ειδικοί ξέρουν πολύ καλά, πως αν ήταν εφικτό και πρακτικά δυνατό, σήμερα κιόλας, όλος ο πληθυσμός της χώρας να κάνει το τεστ του κορανιού θα αποκαλυπτόταν, πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ευρεθεί ως τώρα (περίπου 130).
Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν παρά πολλοί γύρω μας (μαζί με αυτούς κι εμείς) που επειδή δεν γνωρίζουν πως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, κυκλοφορούν με αρκετή άνεση και ξεγνοιασιά με αποτέλεσμα και μεταφέρουν και να μεταδίδουν άθελά τους τον επικίνδυνο ιό!
Έχει υπολογιστεί από μελέτες που έγιναν στην πρώτη πληγείσα περιοχή της Κίνας, την Γιουχάν, πως ο κάθε φορέας του κορονοϊού μετέδιδε την νόσο σε άλλα 3,86 άτομα πριν την λήψη μέτρων, ενώ μετά την επιβολή κατ´ οίκον περιορισμού η μεταδοτικότητα έπεσε στο 0,32 δηλ δέκα και πλέον φορές λιγότερο!
Βέβαια το πολιτικό καθεστώς στην Κίνα (κομουνιστική διακυβέρνηση) διευκόλυνε την λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων απομόνωσης με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση εκεί να μπαίνει σε πορεία ύφεσης.
Ίσως εδώ να βρίσκεται μια από τις αιτίες, που η κατάσταση στην γειτονική Ιταλία ξέφυγε αρκετά με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Είναι ένα στοίχημα για τη δημοκρατία μας και τους πολίτες να πετύχουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων, όχι ως ένδειξη υποταγής μας στις αποφάσεις των αρμοδίων γι αυτά, αλλά ως απόδειξη της πίστης μας στην αναγκαιότητά τους.
Στη χώρα μας εάν καταλάβουμε το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να περιορίσει ο καθένας μας στο ελάχιστο απαραίτητο τις μετακινήσεις του και να καταφέρουμε να «αυτοαπομονωθούμε», ώστε να γίνομαι πολύ λιγότερο μεταδοτικοί,(όσοι ενδεχομένως είμαστε φορείς και δεν το ξέρουμε) θα έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στο περιορισμό της γρήγορης επέκτασης του προβλήματος !
Η ευλαβική εφαρμογή των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι αρμόδιοι φορείς θα μας βοηθήσει ως κοινωνία να περάσουμε τον «επικίνδυνο κάβο» με τις λιγότερες δυνατές απώλειες!
Ας σταθούμε λοιπόν λογικά και ψύχραιμα!
ΟΧΙ στον πανικό!
ΝΑΙ στη «γόνιμη και ωφέλιμη ανησυχία»!

* Ο Βαγγέλης Μαλέσιος, είναι γιατρός. Υπήρξε βουλευτής  και υφυπουργός δημοσίας τάξης του ΠΑΣΟΚ

Δείτε τα  5 προηγούμενα άρθρα του Βαγγέλη Μαλέσιου

Share.

Comments are closed.