Αλβανία: Μετωπική σύγκρουση Μέτα – Ράμα που οδηγεί σε επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο

0

Κανονικά στις 30 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία, καθώς η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της χώρας θεώρησε άκυρο το διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ίλιρ Μέτα για την ακύρωση των εκλογών.
Έτσι η Αλβανία οδηγείται σε επικίνδυνο πολιτικό αδιέξοδο μετά και την μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για το θέμα των  δημοτικών εκλογών.
Σήμερα το πρωί ο Μέτα υπέγραψε ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας και σε απ ευθείας μετάδοση, το διάταγμα με το οποίο ακυρώνει τις εκλογές της 30ης Ιουνίου επικαλούμενος την πολιτική οξύτητα που κυριαρχεί στη χώρα.
Από την πλευρά του δε ο πρωθυπουργός Ράμα δηλώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, για την Πέμπτη συγκαλείται  το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφασίσει την καθαίρεση του προέδρου Μέτα.
Από την άλλη πλευρά η  κεντροδεξιά αντιπολίτευση κατεβάζει συνεχώς στο κέντρο των Τιράνων χιλιάδες οπαδών της αξιώνοντας μέσω των κινητοποιήσεων αυτών, που  συνήθως εξελίσσονται σε συγκρούσεις με την αστυνομία, την παραίτηση του Ραμα και την διενέργεια «τιμίων εκλογών»
Επιπλέον τα κόμματά που τη συγκροτούν απέχουν ήδη από τις αρχές του χρόνου από το κοινοβούλιο και  έχουν  ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ο πρόεδρος Μέτα αποφάσισε να ακυρώσει τις εκλογές διαισθανόμενος τον κίνδυνο διχασμού του λαού, αλλά ο πρωθυπουργός Ράμα εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί μαζί του, όπως και με την αντιπολίτευση.
Θεωρεί διαθέτει την λαϊκή υποστήριξη, δεδομένου ότι κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές του 2017 και επομένως δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, που ούτως ή άλλως από την επομένη της εκλογής του, τού ζητάει να φύγει.

Μέχρι πού θα το φτάσει;
Ο Ράμα ακόμα και αν βρει στη συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη, την πλειοψηφία για να καθαιρέσει τον Μέτα, η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εδώ και καιρό έχει πάψει να υπάρχει. Ο Μέτα, επομένως, θα δικαιούται να λέει ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής, εάν υπάρξει, θα στερείται νομιμοποίησης και θα παραμένει στο πόστο του, χωρίς καμία συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

Θα ρισκάρει να οργανώσει τις δημοτικές εκλογές, όταν η αντιπολίτευση  όχι μόνο θα απέχει αλλά, όπως έχουν δηλώσει οι ηγέτες της, θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει στην πράξη την ψηφοφορία σε πόλεις και χωριά με ό.τι αυτό θα μπορεί να σημαίνει.
Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η Αλβανία δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ σε λίγες μέρες λόγω της απύθμενης διαφθοράς στην οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση «κολυμπάει» και ο Ράμα και το ευρωπαϊκό της μέλλον γίνεται όλο και πιο γκρίζο.

Ο Ράμα και ο διεθνής παράγοντας
Δεδομένο είναι ότι ο διεθνής παράγοντας σε τίποτα δεν δείχνει ότι έχει άρει την εμπιστοσύνη του στον Εντι Ράμα. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κάνουν συστάσεις και προς τις δυο πλευρές για ηρεμία και διάλογο, αλλά μέχρι εκεί. 

Ο σοσιαλιστής ηγέτης εξακολουθεί να αποτελεί τον προνομιακό συνομιλητή τους, τον πολιτικό που επηρεάζει, αν όχι κατευθύνει, τις εξελίξεις στο ευαίσθητο αλβανικό τόξο της βαλκανικής.
Χωρίς τον Ράμα, η σταθερότητα στο Κόσοβο δεν θα ήταν δεδομένη και ούτε στη Βόρεια Μακεδονία ο Ζάεφ θα έκανε περιφερειακά γεωπολιτικά «θαύματα».
Εξάλλου είναι πολλοί εκείνοι, και ο ίδιος φυσικά, που επιμένουν ότι δεν έχει εξαντληθεί το πολιτικό του κεφάλαιο και εξακολουθεί να έχει την λαϊκή στήριξη.

Η μόνη λύση οι εθνικές εκλογές
Δεδομένων όλων των παραπάνω η μόνη διέξοδος στην πολιτική και πολιτειακή κρίση είναι η προσφυγή στις κάλπες, όχι στις δημοτικές αλλά στις βουλευτικές, με «τίμιους όρους», όπως ζητάει η αντιπολίτευση και την εγγύηση του διεθνούς παράγοντα.

Εκεί ο Ράμα ή θα «πάρει το κεφάλι» σε όσους εντός και εκτός της χώρας  του ζητούν να φύγει  ή θα πάει στο σπίτι του– και ίσως σε κάποιο δικαστήριο. Άλλη διέξοδος επί του παρόντος δεν διαφαίνεται και  εν τω μεταξύ όσο κυλάει ο χρόνος η χώρα βυθίζεται στην κρίση. Μένει να φανεί εάν ο Ράμα ρίξει στο τραπέζι το χαρτί αυτό.

Share.

Comments are closed.