Ο Καμμένος κατηγορεί τον Τσίπρα ότι τον ξεγέλασε για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πολύ περισσότερο ότι του διέλυσε την κοινοβουλευτική ομάδα.
Φαίνεται να έχει δίκιο ‒ μόνο που κοιτάει τα γεγονότα όπως τον συμφέρουν.
1. Σε όλες τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση που στήριζε έλεγε ότι στηρίζει την επίλυση του προβλήματος με σύνθετη ονομασία που θα περιείχε το όνομα «Μακεδονία».
Ίσως πίστευε ότι δεν θα το έκανε ο Τσίπρας, αφού κοτζάμ «Όχι» του δημοψηφίσματος το έκανε «Ναι» σε 24 ώρες.
2. Ο Καμμένος μέχρι πρόσφατα ‒και ενώ είχε γνωστοποιηθεί η συμφωνία‒ συνέχιζε να δηλώνει δημόσια ότι έχει εμπιστοσύνη στον Κοτζιά∙ τη συνέχεια την ξέρουμε.
Βέβαια υπάρχουν δύο εύλογες επισημάνσεις:
Τέσσερα χρόνια κυβέρνησαν μαζί, καταπατώντας κάθε προεκλογική τους διακήρυξη, δεν χρειαζόταν και πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι το βασικό κίνητρο της «έντιμης» συνεργασίας ήταν η εκμετάλλευση της κρίσης και η κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας.
Συνεπώς, τώρα που το αφήγημα των εξυγιαντών από κάθε παρασιτικό στοιχείο θόλωσε, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ισχυρός πόλος της κυβέρνησης, θα αναζητούσε νέα στρατηγική με τους κλασικούς διαιρετικούς όρους «πρόοδος-συντήρηση», που βλέπει ότι τον ευνοεί.
Υπάρχει όμως και μια αλήθεια που διαπερνά σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, οριζόντια.
Τα κόμματα είναι δημιουργήματα της κρίσης, των αδυναμιών των πρώην κυβερνητικών κομμάτων, του θυμού, της απογοήτευσης των πολιτών και της αδυναμίας κατανόησης των αιτιών της κρίσης και των επιλογών της υπέρβασής της.
Επίσης και τα κριτήρια εκλογής των βουλευτών τα τελευταία χρόνια είναι ανάλογα, συνεπώς και οι μετακινήσεις βουλευτών μεταξύ των κομμάτων εύκολα ερμηνεύονται και φυσικά η ροπή θα είναι προς την προσωπική πολιτική τους επιβίωση.
Εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι οι μετακινήσεις των βουλευτών διαφοροποιούνται σε δύο κρίσιμα σημεία σε σχέση με το παρελθόν, είναι απίστευτα γρήγορες και γίνονται προς κάθε κατεύθυνση.
Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο συγκροτήθηκαν τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικές ομάδες τους, αλλά και των βίαιων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ανακατατάξεων.
Και φυσικά τα κόμματα της κρίσης με τον πιο τυχάρπαστο χαρακτήρα είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες βουλευτών.
Δυστυχώς δεν φαίνεται ότι και η νέα κομματική διάταξη θα γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, αλλά με νέα προσχηματικά αφηγήματα.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ
Προηγούμενα άρθρα
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…