Γιάννης Μαγκριώτης: Από πέρυσι είχα τονίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ΕΥΑΘ

0

Στις 6/6/17, στη συνάντησή μου, ως Συντονιστής της Κίνησης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ κ. Κρεστενίτη και στη συνέχεια με τα σωματεία των εργαζομένων, είχα τονίσει τα μεγάλα προβλήματα στην ύδρευση και την αποχέτευση της Θεσσαλονίκης και την οξύτητα που θα έχουν σύντομα, επειδή ακυρώθηκε στο τέλος του 2012 ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου νερού της Θεσσαλονίκης και την επέκτασή του, που είχαμε δημοπρατήσει τον προηγούμενο χρόνο με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ και είχε ήδη ανάδοχο του έργου.
Τόνισα επίσης ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του δεύτερου κλάδου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, που επίσης είχαμε δημοπρατήσει το 2011 με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει τελειώσει, θα εντείνει τα φαινόμενα μόλυνσης του Θερμαϊκού.
Ο κ. Κρεστενίτης μου απάντησε για μεν το διυλιστήριο ότι το έχει εντάξει στο μελλοντικό master plan των έργων, για δε τον αποχετευτικό αγωγό πως γρήγορα θα τελειώσει.
Σημειώνω ότι και τα δύο έργα έπρεπε να είχαν τελειώσει το 2014 και τώρα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Μετά το χθεσινό άρθρο μου, που δημοσίευσα για τα θέματα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και επιβεβαίωσε πλήρως το άρθρο μου, ξέχασε όμως να πει γιατί τρία χρόνια η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.
Τα στελέχη της ΝΔ δικαίως καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί τρία χρόνια δεν έκανε τίποτα, ξεπερνούν όμως τις δικές τους ευθύνες που ακύρωσαν το έργο και μετά δυόμισι χρόνια δεν έκαναν τίποτα.
Το τραγικό είναι ότι στο τριήμερο συνέδριο για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, που οργάνωσαν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μοίρασαν ανάπτυξη και δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά για το πρόβλημα του νερού, που ήταν στη δεύτερη ημέρα του, δεν είπαν κουβέντα.
Είναι βέβαιο ότι ήταν σε συνεννόηση, γιατί δεν συνέφερε και τις δύο πλευρές να μιλήσουν για το πρόβλημα που ταλαιπωρούσε την πόλη.
Όταν το συνέδριο τελείωσε και μετά τις αποκαλύψεις για την ακύρωση του έργου, ο κ. Κρεστενίτης δήλωσε, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι το έστειλαν για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια.
Ακούσατε τίποτα μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια;
Όχι φυσικά και ούτε θα ακούσετε, γιατί η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει όλα τα χρήματα για τα έργα που ξεκίνησαν το 2011 και έπρεπε να τελειώσουν το αργότερο μέχρι το 2015 και με τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ.
Οι πόροι χάθηκαν και τώρα θα δαπανηθούν όλοι οι κοινοτικοί πόροι του τρέχοντος ΕΣΠΑ, χωρίς να είναι σίγουρη η ολοκλήρωσή τους.
Φυσικά κανένα καινούργιο έργο δεν ξεκίνησε και δεν θα ξεκινήσει.
Το πρόβλημα της υδροδότησης και της αποχέτευσης θα οξύνεται καθημερινά, γιατί δυστυχώς δεν έχουν τα κονδύλια, παρότι έταξαν δισεκατομμύρια, για να ξεκινήσουν έστω και σε ένα χρόνο από σήμερα το έργο.

Προηγούμενα άρθρα

  1. Γιάννης Μαγκριώτης: Μια χρήσιμη πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση
  2.  Γιάννης Μαγκριώτης: Μια διαβολοβδομάδα ξεκινά με τυφλές συγκρούσεις και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει
  3. Γιάννης Μαγκριώτης: Σήμερα η ΝΔ βρήκε γραμμή και η κυβέρνηση έκανε νέα «κωλοτούμπα» – Τη χώρα ποιος τη σκέφτεται;
  4. Γιάννης Μαγκριώτης: Οι διαρροές Καραμανλή για το Βουκουρέστι αναγκάζουν τον Τσίπρα να αλλάξει γραμμή στο θέμα της FYROM.
  5. Γιάννης Μαγκριώτης: Το λιβανιστήρι του Τζιτζικώστα σε υπουργούς της κυβέρνησης είχε εξήγηση
  6. Γιάννης Μαγκριώτης: Το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό ζητά τους αρμοδίους
Share.

Comments are closed.