Βατερλώ στο Προεδρικό Μέγαρο – Εθνικιστικές προκλήσεις Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάνης και Δυτική Θράκη

0

Άναυδοι έμειναν όλοι στο Προεδρικό Μέγαρο με τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που λίγο πολύ είπε αυτά που τόνισε και στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τους μουσουλμάνους της Θράκης, αλλά αυτή τη φορά το έκανε με μεγαλύτερη έμφαση επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα μπροστά στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η επίσκεψη εξελίσσεται σε φιάσκο για την ελληνική πλευρά, που τον κάλεσε, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έψεξε την Ελλάδα για μη τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης σχετικά με τους μουσουλμάνους της Δυτ. Θράκης και έκανε μαθήματα διεθνών συμφωνιών στον Προκόπη Παυλόπουλο, που λίγο πιο πριν έκανε μια γενική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης και στο ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση.
Πρόκειται κατ’ ουσίαν για ένα “θερμό επεισόδιο” μέσα στο Προεδρικό και διπλωματικό κόλαφο για την ελληνική πλευρά ΠαυλόπουλουΤσίπρα και βέβαια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που προετοίμασε αυτή την επίσκεψη και εκτίμησε λανθασμένα τις προθέσεις Ερντογάν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος ήρθε εδώ- όπως φαίνεται- για να κάνει “σόου” και να πει τα δικά του.

Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση»
«Κύριε Πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του Τζελαλ Μπαγιάρ το 1952», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του.
Χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την σημαντική. Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να φτιάξουμε γέφυρες φιλίας και είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
«Είναι ανάγκη είπε και για τις σχέσεις μας να υπάρξει η εφαρμογή της συνθήκης της ΕΕ για τι θέμα των προσφύγων, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Έτσι θα αποδείξουμε ότι και τα δυο κράτη μας θα αποδείξουν τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης που τα διαπνέουν. Βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός και η δικαιοσύνη», είπε.
«Θέλουμε όλοι η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας μπορεί να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και ειρηνικά. Ήθελα να σας πω ότι φρόντισα να σας πω με ποιους όρους θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερες γιατί πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνεια. Σας θυμίζω ότι είναι κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτό θα χτίσουμε μια καλή φιλία», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ερντογάν: Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά
Παίρνοντας τον λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρόεδρο χαρακτηρίζοντας την ημέρα ιστορική και για τους δύο λαούς.
«Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη μετά από 65 χρόνια» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε πως επιθυμεί η επίσκεψη να είναι σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών για να απασφαλίσει στη συνέχεια.
«Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία πριν 94 και δεν είναι μια συμφωνία που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία, η Αγγλία η Πορτογαλία κλπ. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ο πλανήτης οικοδομείται ξανά, άλλαξαν πολλά, εμφανίστηκαν καινούργια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Για παράδειγμα χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων της Ευρώπης γίνεται αναφορά σε Τουρκική Μειονότητα. Πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να δούμε αν μπορούν να ζήσουν βάσει της συνθήκες της Λωζάννης. Ο Μουφτής διορίζεται από το κράτος και όχι από τα μέλη της Κοινότητας. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης η επιτροπή αυτή έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια είπα στον πατριάρχη να μου δώσει ονόματα που θα έπαιρναν την ιθαγένεια και έγιναν μέλη της συνόδου. Τα 17 άτομα εκλέγουν τον πατριάρχη. Στη Δυτική Θράκη εξακολουθεί να μην μπορούν οι Ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Πως μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την περίπτωση είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάννης;», είπε.
«Στην Ελλάδα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος επισημαίνοντας ότι «δεν συνέβη το ίδιο και στη Θράκη. Τέτοιες διακρίσεις δεν υπάρχουν στην Τουρκία», όπως είπε. «Στη δυτική Θράκη κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λέξη “τουρκική”, ούτε μια πινακίδα που να το γράφει σε έναν σύλλογο. Όταν λέω αναθεώρηση τέτοια ζητήματα εννοώ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Έχουν αλλάξει πολλά θέματα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης», τόνισε ο Ερντογάν, «πρέπει να αλλάξουν κάποια θέματα. Το ζήτημα των ομογενών μας είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
«Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν προβοκάτσια την επίσκεψή μου στη Θράκη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και αναφέρθηκε σε αφίσες και συνθήματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
«Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Η δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη μου να έχει θετικά αποτελέσματα» ανέφερε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε θέματα τουρισμού, επιχειρήσεων, αλλά και στις υποδομές κάνοντας τονίζοντας παράλληλα ότι η επιθυμία του είναι να μην βλέπει το κενό, αλλά το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να οικοδομηθούν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ανταπάντηση Παυλόπουλου: Η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση- δεν έχω εκτελεστικό ρόλο
«Η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση τη σχέση μας να τη στηρίξουμε στη φιλία. Μία μόνο παρατήρηση ότι ως καθηγητής επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση, οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση και επικαιροποίηση, αυτό λέγεται ερμηνεία, οι μέθοδοι ερμηνείας υπάρχουν αν κάποιοι όροι δεν ταιριάζουν κάποιες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει ήδη», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανταπαντώντας στον Ερντογάν.

Ένα πολύ, μα πολύ στενάχωρο σχόλιό μας
Αυτές οι πρωτοφανείς προκλήσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο. Βασική υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η κυβέρνησης ευθύνεται για  τον τρόπο που «οργανώθηκε» η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί καμιά συζήτηση και καμιά συνεννόηση για το πλαίσιο της παρουσίας Ερντογάν στη χώρα μας. Όλα έγιναν στο πόδι και με τον κανόνα της «αβάσταχτης ελαφρότητας» που καθορίζει τις πράξεις της σημερινής κυβέρνησης σε πολλά κομβικά ζητήματα.
Εκτιμούμε ότι όλα έγιναν στο βωμό μιας πρόσκαιρης επικοινωνία, ώστε να «πουληθεί» στην κοινή γνώμη η εικόνα του πρωθυπουργού που έχει επαφές με διεθνείς ηγέτες. Δυστυχώς, όμως, διεθνείς σχέσεις δεν είναι επικοινωνία, ούτε ο Ερντογάν ο κατάλληλος άνθρωπος για φωτογραφίες. Tα αποτελέσματα τα είδαμε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Share.

Comments are closed.