4 ξένα ΜΜΕ για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές – Γιατί μιλούν και… για 4ο Μνημόνιο!

0

Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, κάνοντας λόγο για πολιτικό εγχείρημα και επισημαίνοντας τον κίνδυνο υπαναχώρησης από τις μεταρρυθμίσεις και την έλευση ενός τέταρτου Μνημονίου

Wall Street Journal: Η επιστροφή στις αγορές φέρνει την Ελλάδα στο… 2014
«Η Ελλάδα και οι αγορές – Greece and the Market» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης η Wall Street Journal, χαρακτηρίζοντας πολιτικό στοίχημα την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές κεφαλαίου. Και σχολιάζει: «Μετά από τρία χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ είναι καλά νέα. Άσχετο αν η κίνηση αυτή φέρνει την Ελλάδα ακριβώς εκεί που ήταν πριν απ’ αυτά τα χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών».

New York Times: Ψηλότερο το επιτόκιο από άλλες χώρες της ΕΕ
«Ένδειξη προόδου για την Ελλάδα ότι οι επενδυτές άρπαξαν τα νέα ομόλογα – In Sign of Progress for Greece, Investors Eagerly Snap Up New Bonds», λένε οι New York Times, επισημαίνοντας, ωστόσο: «Αλλά το επιτόκιο, σαφώς υψηλότερο από εκείνο των ομολόγων άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, αντανακλά τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τα δημοσιονομικά και την οικονομία της Ελλάδας». 
Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει: «Αν και οι πωλήσεις ομολόγων είναι καλά νέα για την κυβέρνηση, οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να υπαναχωρήσει στις επώδυνες πολιτικά αλλαγές, καθώς τα προγράμματα διάσωσης πλησιάζουν στο τέλος. Κι ούτε είναι έτοιμοι οι πιστωτές να δώσουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ανακούφιση στο βουνό του χρέους. Η Γερμανία, από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, έχει επικαλεστεί ως λόγο για να μην κάνει περισσότερα τις φτωχές επιδόσεις της κυβέρνησης στην προώθηση αλλαγών».

Guardian: Νέο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018
«Η πώληση ομολόγων 3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τέλειωσε η κρίση χρέους της – Greece’s €3bn bond sale doesn’t mean its debt crisis is at an end», είναι ο τίτλος άρθρου του Guardian. «Η σκληρή αλήθεια παραμένει ότι το χρέος της χώρας έναντι του ΑΕΠ είναι πελώριο, στο 180%. Και μολονότι η άντληση 3 δισ. ευρώ για πενταετή ομόλογα με 4,6% είναι εντυπωσιακή για την κατάσταση της Ελλάδας, τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερα επιτόκια. Δυστυχώς, φαντάζει σωστή η ετυμηγορία της δεξαμενής σκέψης Capital Economics: “Αν δεν συμφωνήσουν οι πιστωτές της Ευρωζώνης σε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους απ’ αυτή που τώρα είναι στο τραπέζι, φαίνεται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν θα λήξει το τρέχον τον επόμενο Αύγουστο”», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Financial Times: Η απόδοση του 4,625% είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ’ ό,τι φαίνεται
«Το πρώτο ομόλογο της Ελλάδας από το 2014 με επιτόκιο 4,625% – Greece’s first bond since in 2014 prices at 4.625%» είναι ο τίλτος της Financial Times.
Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου των 3 δισεκ. ευρώ είναι ένα δοκιμαστικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους Financial Times, που ίσως λέει πολλά για τις αποδόσεις που αναζητούν οι επενδυτές όπως και για την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές. Σημειώνει ωστόσο ότι η απόδοση του 4,625% του νέου ομολόγου είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ’ ό,τι φαίνεται, δεδομένης της αρνητικής απόδοσης του γερμανικού 5ετούς ομολόγου.
Ωστόσο, είναι και πάλι μια σημαντική εξέλιξη που πρέπει να εορταστεί, τονίζει η εφημερίδα.
«Η χθεσινή έκδοση του ομολόγου αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο» επισημαίνουν οι Financial Times. «Η χθεσινή εξέλιξη υποδηλώνει επίσης, ότι οι επενδυτές πείθονται ολοένα και πιο πολύ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επίπονες μεταρρυθμίσεις και ότι, παρά τα πολιτικά εμπόδια, οι πιστωτές εν τέλει θα συναινέσουν στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται για να τεθούν σε μια βιώσιμη πορεία τα οικονομικά της χώρας. Η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές είναι ένα σημαντικό βήμα εάν η Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Θα ήταν επίσης μια προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ευελπιστεί η Αθήνα.»

Share.

Comments are closed.