New York Times: Η ένταση στα Ίμια είναι αποτέλεσμα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών

0

Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σχετικά με τα Ίμια αναφέρει άρθρο των New York Times, το οποίο τονίζει ότι ενδέχεται να επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Τονίζεται στο άρθρο ότι η πτήση του Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ίμια ήταν μια «αιχμηρής απάντησης» για την επίσκεψη στην περιοχή του επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Hulusi Akar.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι πρόσφατες κινήσεις την Τουρκία αποτελούν την ανταπάντησή της στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει την έκδοση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Παράλληλα, τονίζεται ότι το θέμα των «8» ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημειώνεται δε ότι η Τουρκία έχει ήδη προειδοποιήσει για παύση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Χαρακτηριστικά, ο ερευνητής Sinan Ulgen αναφέρει ότι «μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, διότι οι κινήσεις αυτές έρχονται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για τις συνομιλίες για την Κύπρο».

Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον οποίο επικοινώνησαν οι New York Times, αρνήθηκε να συνδέσει την κλιμάκωση της έντασης για τα Ίμια με την απόφαση του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να απελάσει τους αξιωματικούς ενάντια στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. «Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτό που είπαμε ήταν ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», σχολίασε.

Ο Soner Cagaptay του ερευνητικού οργανισμού, Washington Institute, τόνισε ότι «εάν η Ελλάδα απορρίψει και το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας, τότε ο Erdogan θα κλιμακώσει την επίθεση, και αυτό θα μπορούσε να συμπεριλάβει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, τη συμφωνία για το προσφυγικό και την μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο».

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου PATRICK KINGSLEY της αμερικανικής εφημερίδας New York Times με  τίτλο «Turkey and Greece Trade Jabs in Island Dispu» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.