Credit Suisse: Τα 5 σενάρια για την Ελλάδα 

0

Πέντε είναι τα σενάρια για την Ελλάδα όσον αφορά το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με έκθεσή της Credit Suisse. H ελβετική τράπεζα καταθέτει τις απόψεις της σχετικά με τις πιθανότητες συμφωνίας με τους δανειστές, αναφερόμενη ακόμα και σε ενδεχόμενο Grexit.

Στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Greek crisis: again η Credit Suisse κατατάσσει τα σενάρια από το περισσότερο στο λιγότερο πιθανό, σε μία προσπάθεια να παράσχει έναν οδικό χάρτη για τους επενδυτές κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, όταν οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να εξαλειφθούν εντελώς. 

Λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε συμφωνίας, το άγχος της αγοράς είναι πιθανό να αυξηθεί σταθερά ενόψει των μεγάλων πληρωμών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδίως εκείνων στα τέλη Ιουλίου, με τις συνθθήκες να είναι αρκετά παρόμοιες με εκείνεςο του 2015. Ωστόσο. Πάντως η Credit Suisse παραδέχεται ότι: ενώ η γενική αίσθηση αναφέρει ότι η λύση θα αργήσει έως τον Ιούλιο, αυτή τη φορά το κεντρικό της σενάριο είναι για μια ταχύτερη συμφωνία.

Αναλυτικά τα 5 σενάρια:
1) Γρήγορη συμφωνία (τις επόμενες ημέρες)
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προσπαθεί να βρει μια συμφωνία, παρέχοντας μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατή με τα αιτήματα των πιστωτών, ενώ μπορεί να είναι αρκετή για να πείσει το ΔΝΤ να συμφωνήσει σε συνέχιση της συμμετοχής στο πρόγραμμα. 
Υπάρχει ένα κλειδί: η συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου: αν γίνουν δεκτά τα μέτρα, τότε θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου από το Eurogroup. 
Αυτό, κατά την άποψη της Credit Suisse θα θέσει επίσης τις βάσεις για να διευκρινιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (μετά το 2018). 
Εάν συμβεί αυτό, η Ανάλυση Βιωσιμότητας του χρέους τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό είναι σαφώς το θετικό σενάριο – και το πιο αισιόδοξο ως προς το χρόνο.
Μάλιστα, η Credit Suisse εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί, με μια αξιοπρεπή πιθανότητα.

2) «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» (Μάρτιος-Απρίλιος)
Υπάρχει μια θεμελιώδης «ασυμβίβαστη τριάδα» μεταξύ των απόψεων του ΔΝΤ, των Ευρωπαίων πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Έλληνες θέλουν λιγότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελάφρυνση χρέους και ένα χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές έλλειμμα.
Το ΔΝΤ θέλει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Τέλος, οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά «αγνωστικιστές»  σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, θέλουν ιδανικά τη μικρότερη ελάφρυνση του χρέους και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύψουν το κενό της βιωσιμότητας του χρέους. 
Δεν είναι σαφές ότι οι διαφορές αυτές μπορούν να επιλυθούν, αβίαστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα απαιτήσουν επιπλέον διαπραγματεύσεις και εξελίξεις. 
Ακόμα, υπάρχει κάποιου είδους «πολιτική επιταγή», να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις πριν από τουλάχιστον τις Γαλλικές εκλογές, προκειμένου να μην δηλητηριάσουν περαιτέρω την ευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση. 
Στο σενάριο αυτό, μια απόφαση μπορεί τελικά να προωθηθεί τον επόμενο μήνα ή τον Απρίλιο, το αργότερο, αν οι διαφωνίες δεν είναι πάρα πολύ ακραίες.

3) Μικροπολιτική (Ιούλιος)
Αυτό το σενάριο θέλει την επανάληψη των γεγονότων του 2015, όταν η αντιπαράθεση ώθησε στα όρια την ελληνική πλευρά, με την ελπίδα να πάρει την καλύτερη δυνατή συμφωνία. 
Σύμφωνα με την Credit Suisse αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε για την Ελλάδα και δημιούργησε αβεβαιότητα και μια άλλη χρονιά ύφεσης. 
Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να επαναληφθεί αυτή τη στρατηγική σκόπιμη, αλλά θα μπορούσε να επαναληφθεί στην απουσία μιας συμφωνίας βάσει των σεναρίων 1 και 2 και στο πλαίσιο των εκλογών και των γεγονότων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

4) Πρόωρες εκλογές (πριν από το καλοκαίρι)
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να απορριφθεί, εάν δεν υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία κατά τους προσεχείς δύο έως τρεις μήνες. 
Είναι πιθανό ότι στους περισσότερους βουλευτές να αρέσει αυτή την επιλογή, αλλά οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να στερήσουν τη θέση σε πολλούς βουλευτές.
Άλλωστε, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πολύ ισχυρή προτίμηση για την κεντροδεξιά αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία). 
Ωστόσο, θα ήταν ένας τρόπος για να διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα αντισυστημικό κόμμα, με στόχο και ελπίδα να επιστρέψει στην κυβέρνηση σε ένα (όχι πολύ) μεταγενέστερο στάδιο
Από τη σκοπιά της αγοράς, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν σαφώς αρνητικές, βραχυπρόθεσμα, αλλά η πιθανή νίκη του κεντροδεξιού κόμματος θα πρέπει να θεωρείται μάλλον θετική έκβαση μεσοπρόθεσμα.

5) Grexit; Ωω παρακαλώ!
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, επαναφέροντας φαινομενικά τη συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. 
Η Credit Suisse επαναλαμβάνει την άποψή της ότι δεν θα είχε νόημα για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ – και στην πραγματικότητα είναι ήδη επιζήμια για τη χώρα μια τέτοια συζήτηση. 
Η αντιπολίτευση έσπευσε να κριτικάρει τις δηλώσεις του κ Ξυδάκη και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει στήριξη στη Βουλή για αυτό και ακόμη λιγότερο στην χώρα. 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Zero Hedge για την έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse (Το Zero Hedge είναι ένα αγγλόφωνο οικονομικό blog που συγκεντρώνει ειδήσεις από διάφορες πηγές και τις παρουσιάζει. Οι ειδήσεις του site είναι γραμμένες από μια ομάδα συντακτών που γράφουν κάτω από το ψευδώνυμο Tyler Durden.) με τίτλο «With The Greek Crisis Back, There Are Five Possible Scenarios From Here», πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.