Ιστορική απόφαση Αρείου Πάγου: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

0

Την ιστορική τους απόφαση να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, έλαβε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Υπέρ της απόφασης να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην γειτονική χώρα είχαν ταχθεί επιφανείς εκπρόσωποι του ελληνικού νομικού κόσμου.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν φθάσει στη χώρα μας (Αλεξανδρούπολη) με στρατιωτικό ελικόπτερο το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου
Μεταξύ των άλλων το σκεπτικό του Αρείου Πάγου αναφέρει «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Διευκρινίζουμε ότι όλες οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο. Επίσςη αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις και των τριών συνθέσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες.

Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Με ένταλμα σύλληψης για τους 8 αντέδρασε η Άγκυρας
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

ΝΔ: Ο Άρειος Πάγος κράτησε ψηλά το κύρος της χώρας
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου:

«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Αποφάνθηκε με βάση το  θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες Κράτους Δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας.
Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
».

Ανδρέας Λοβέρδος: Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη, πιστεύουμε στη Δημοκρατία
«Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε στη Δημοκρατία» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών.

Ποτάμι: Θαρραλέα και δικαιοκρατική η απόφαση
Ανακοίνωση μέσω της οποία επικροτεί την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, εξέδωσε το Ποτάμι.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τις θαρραλέες και δικαιοκρατικές αποφάσεις του για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων, δεν «υποχώρησε» σε σκοπιμότητες διπλωματίας, αλλά λειτούργησε με γνώμονα την ανθρώπινη αξία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπνέουν τον ευρωπαϊκό δικαιϊκό πολιτισμό και τους ελληνικούς νόμους», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «έστειλε έτσι μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραμένει το θεσμικό αντίβαρο της νομιμότητας, κρατώντας ψηλά το αίσθημα ασφάλειας δικαίου των πολιτών της και όσων ζητάνε την προστασία της».

Ένωση Κεντρώων: Η απόφαση τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη
Για απόφαση που τιμά την ελληνική δικαιοσύνη, κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων: 

«H σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών τιμά την ελληνική δικαιοσύνη, γιατί επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ανεξαρτησία της. Είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, το περί δικαίου αίσθημα και τον ανθρωπισμό του ελληνικού λαού, που δεν θα ανεχόταν άνθρωποι να δίνονται βορά σε βασανιστήρια και φυσική εξόντωση από το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν».

Οι δηλώσεις των δικηγόρων των οκτώ
Οι συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:

Χρίστος Μυλωνόπουλος:
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων
».

Όμηρος Ζέλιος:
«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του καθηγητή Χρίστου Μυλωνόπουλου μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με το θέμα αυτό 

  1. Τα δύο βίντεο-ντοκουμέντα που έδειξαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι των 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
  2. Χρίστος Μυλωνόπουλος: Αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στον να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
  3. Χιονοστιβάδα μηνυμάτων: Μην παραδώσετε τους 8 αξιωματικούς στον Ερντογάν
  4. Εκδίδονται τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί – Έφεση για τη χθεσινή απόφαση
  5. Τούρκος πιλότος: Αν με εκδώσετε, θα με εκτελέσουν!!!!
  6. Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Όχι στην έκδοση και των υπόλοιπων τεσσάρων Τούρκων
  7. Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης 3 Τούρκων στρατιωτικών
  8. BBC: Το ελληνικό δίλημμα για τους Τούρκους αξιωματικούς της Αλεξανδρούπολης
  9. Ποιος λέει ψέματα για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;
Share.

Comments are closed.