Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία από Ισλαμιστή Τούρκο αστυνομικό

0

Νεκρός έπεσε από τα πυρά νεαρού αστυνομικού ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, την ώρα που εγκαινίαζε έκθεση ζωγραφικής στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο δολοφόνος του Καρλόφ, 22χρονος αστυνομικός, μέλος των δυνάμεων καταστολής της τουρκικής αστυνομίας, Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, εισήλθε στο χώρο της έκθεσης επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα.

Στη συνέχεια, και ενώ ο Ρώσος πρέσβης άρχισε την ομιλία του, ο νεαρός αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα και στη συνέχεια, με παγωμένο χέρι, έστρεψε το πιστόλι του κατά του Καρλόφ και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ.

Ο νεαρός δολοφόνος φέρεται να φώναξε στη συνέχεια «Ο Θεός είναι μεγάλος» και να αναφέρθηκε στο Χαλέπι και στη Συρία, ενώ τραυμάτισε και άλλα τρία άτομα -μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, τα οποία, ευτυχώς, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου-, προτού τον «εξουδετερώσουν» οι δυνάμεις ασφαλείας της αστυνομίας που είχαν αποκλείσει το κτίριο.

Ποιος είναι ο έλληνας τραυματίας
Ο Έλληνας τραυματίας στη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη, είναι ο ομογενής Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη τύπου. Ο Ζιμπιρικάκης φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πόδι, χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Τον τραυματία ομογενή επισκέφθηκε ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου της Ελλάδος.

Ο δολοφόνος είχε εκδιωχθεί ως “Γκιουλενιστής” από την τουρκική αστυνομία
Ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς που δολοφόνησε τον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Καρλόφ ήταν πρώην αστυνομικός, που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Haberturk.

Eρντογάν: Προβοκάτσια η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή
Τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, καταδίκασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ.  Ερντογάν ανέφερε ότι  την ίδια άποψη εξέφερε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ανδρών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Χαρακτήρισε επίσης την επίθεση ως ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους.

Πούτιν: Προβοκάτσια η δολοφονία για να υποσκάψουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία
Ως προβοκάτσια για να ανατραπεί η διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε έκτακτες δηλώσεις του από τη Μόσχα, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι πρέπει να γίνει γνωστός “ποιος έδωσε την εντολή” για τη δολοφονία του Αντρέι Καρλόφ.

Η Ελλάδα κυβέρνηση καταδικάζει την «ειδεχθή δολοφονία» του Ρώσου πρέσβη
Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την «ειδεχθή δολοφονία» του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανάρτηση στο Twitter, το ΥΠΕΞ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ.

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης, για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον «φίλο ρωσικό λαό».

Ποιος ήταν ο Αντρέι Καρλόφ
Ο Αντρέι Καρλόφ άρχισε τη διπλωματική του καριέρα το 1976 και εργάστηκε επί μακρόν στη Βόρεια Κορέα, προτού μετακινηθεί στην Άγκυρα το 2007. Ανέλαβε πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη της Τουρκιάς Αντρέι Καρλόφ

Share.

Comments are closed.