Σενάρια για αυτούς που δεν πήραν τηλεοπτικές άδεια – Αβέβαιο το εργασιακό τοπίο των εργαζομένων

0

Τελειώνοντας ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες άφησε πίσω του τους καναλάρχες που δεν πήραν άδεια. Αυτοί κατά την άποψή μας έχουν τρεις επιλογές.

Να κλείσουν και να πουλήσουν τον εξοπλισμό και το πρόγραμμα που διαθέτουν

Αναμονή των εξελίξεων μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες ώστε να διεκδικήσουν μία άδεια και πιθανή αναζήτηση εναλλακτικού πάροχου ή μετατροπή σε ιντερνετικά κανάλια

Να συνεργαστούν με κάποιον που πήρε άδεια

Η πρώτη επιλογή δεν χρειάζεται άναλυση. Το μάρμαρτο θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και μόνο

Στη δεύτερη επιλογή έχουμε το εξής. Με την παρέλευση των 90 ημερών, οι καναλάρχες έχουν την επιλογή να αναζητήσουν εναλλακτικό πάροχο για παράδειγμα μία από τις ψηφιακές συνδρομητικές πλατφόρμες του ΟΤΕ ή της Nova (και αυτό όμως προϋποθέτει σχετική άδεια από το ΕΣΡ) ή εναλλακτικά να γίνουν αποκλειστικά ιντερνετικό κανάλι. Ήδη ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΟΛ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης το είπε άλλωστε ανοιχτά στην εξεταστική της Βουλής προχθές, ότι σκοπεύει να κρατήσει ανοιχτό το MEGA χρησιμοποιώντας δορυφορικές πλατφόρμες ή το ίντερνετ.

Πάντως είτε όμως μιλάμε για θεματική άδεια είτε για εναλλακτικό πάροχο η συρρίκνωση του καναλιού είναι αναπόφευκτη και οι πρώτοι που θα την πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι.

Η τρίτη επιλογή, είναι οι καναλάρχες που δεν πήραν άδεια να συνεργαστούν με κάποιον που πήρε άδεια, μπαίνοντας σε κάποιο επιχειρηματικό σχήμα.

Για παράδειγμα το MEGA μπορεί να μην πήρε άδεια, αλλά είναι είναι κανάλι που μπόρεί άμεσα να παράγει περιεχόμενο, έχει ένα αρχείο ανεκτίμητο με όσα συνέβησαν τα τελευταία 28 χρόνια και έμπειρο προσωπικό. Γιατί λοιπόν να μην θέλει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα αυτά κάποιος από τους Μαρινάκη ή Καλογρίτσα;

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τηλεοπτικό πρόγραμμα, να αγοράσει δηλαδή ο νέος καναλάρχης από τον παλιό, το ήδη έτοιμο πρόγραμμα.

Αβέβαιο το εργασιακό τοπίο των εργαζομένων

Είναι προφανές ότι, ένα κανάλι που δεν πήρε άδεια, μέχρι να ξεκαθαριστεί το μέλλον του θα πάρει θέση άμυνας. Που σημαίνει ότι θα κάνει και περικοπές προσωπικού. Επιπλέον, θα πρέπει να δούμε ότι ναι μεν θα ανοίξουν θεματικά κανάλια, αλλά από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ενημερωτικός χαρακτήρας αυτό σημαίνει αυτόματα και ελάχιστοι δημοσιογράφοι. Αυτός είναι και ο λόγος που ανησυχεί η ΕΣΗΕΑ και γι αυτό στην απάντησή της στο non paper της κυβέρνησης κάνει λόγο ευθέως για 1.000 απολύσεις.

Ένα όμως εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι ότι θα αλλάξει εντελώς το εργασιακό τοπίο. Θα δημιουργηθούν προφανώς καινούργιες εταιρίες, αλλά όμως δεν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη για το εργασιακό καθεστώς.

«Για μένα είναι αδιανόητο ότι πάμε σε ένα καινούργιο τοπίο με νόμιμες τηλεοπτικές άδειες και σε αυτό το νέο τοπίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για “νόμιμους εργαζόμενους”» λέει η γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Νανά Ντοαυντάκη.

«Αυτός ο διαγωνισμός βάζει τάξη; Για μένα όχι. Γιατί οι όροι που μπήκαν σε αυτή την, υποτίθεται ρύθμιση του τοπίου, είναι μόνο οικονομικοί. Ποίος θα δώσει περισσότερα. Δεν μπήκε ούτε όρος εργασίας, όσων θα εργαστούν, ούτε συλλογικές συμβάσεις ούτε κανόνες δεοντολογίας, ούτε τίποτα. Δηλαδή αυτοί που θα πάρουν τις άδειες τί κανάλια θα έχουν δεν ασχολήθηκε κανείς. Πέρα από το φόβο των εργαζομένων αν θα έχουν δουλειά είναι και ο φόβος του τί δουλειά θα έχουν.
Φοβάμαι ότι θα ισχύσουν ατομικές συμβάσεις, εργασία με επιμίσθιο, κτλ. Αυτό είχαμε και τώρα αλλά δεν είναι το θέμα να συνεχίσουμε να έχουμε αυτό που έχουμε και τώρα, με τη διαφορά ότι θα έχουμε νόμιμες άδειες. Το θέμα ήταν να έχουμε κανάλια που θα λειτουργούν νόμιμα αλλά με συνθήκες οικονομικής και προσωπικής αξιοπρέπειας για τον εργαζόμενο. Και αυτό δεν το βλέπω να υπάρχει.»

Share.

Comments are closed.