Χάρης Παυλίδης*: Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια;

0

«Κάποτε έχτιζα ένα όνειρο τη μέρα, τώρα η στράτα μου δεν πάει παραπέρα, φεύγω, τώρα φεύγω.
Φεύγω, κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια, αρρωστημένους και αγρίμια, φεύγω, φεύγω, τώρα φεύγω».

Ένα απόσπασμα από τη μεγάλη επιτυχία του αλησμόνητου Αντώνη Βαρδή, που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσαν διασκευασμένο με το δικό τους τρόπο, αρχικά ο Γιώργος Παπανδρέου και στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς. Έφυγαν, όπως έφυγαν, αλλά μετά ήρθε να ερμηνεύσει το δικό του success story, με αριστερό ηχόχρωμα αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας. Αντί όμως να το ερμηνεύσει στην Ελλάδα, μπροστά στο δικό του ακροατήριο, πήγε στη Γαλλία και όπως αποκάλυψαν δύο έγκυρες εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους, η Real του Νίκου Χατζηνικολάου και η Καθημερινή της Κυριακής, είπε στον Πρόεδρο Ολάντ: «Ή θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε το καλοκαίρι, ή… εγώ φεύγω!». Σχεδόν αμέσως, με επίσημη ανακοίνωση, το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει τη διαρροή. «Όσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, και παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση-αναφέρει μεταξύ άλλων το Μέγαρο- ότι θα μείνουν με την όρεξη».

Επειδή, όμως, τρώγοντας(μισθούς και συντάξεις) ανοίγει η όρεξη για τα νέα μέτρα που έρχονται, καλό θα ήταν όσοι ασχολούνται με… lyrics διαψεύσεων να έχουν υπόψη τους ότι, και οι προκάτοχοι του πρωθυπουργού πριν φύγουν διέψευδαν τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα φύγουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ένα χρόνο περίπου μετά τη νίκη του στις εκλογές, είχε διαψεύσει δημοσιεύματα που τον έφεραν να φεύγει με τη φράση: «Έχουμε μπροστά μας μια τριετία». Τον Ιανουάριο του 2015, πάλι η κυριακάτικη Καθημερινή έγραφε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απειλούσε τη τρόικα με εκλογές ώστε να μην υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2015-2016. Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιεύματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Αντώνης Σαμαράς, επιθυμεί διακαώς το κλείσιμο της αξιολόγησης. Γι αυτό τα έδωσε  όλα- είπε κι ένα τραγούδι παραπάνω στον Ολάντ- προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Το… ρεπερτόριο του όμως δεν περιελάμβανε τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εκτιμώντας λάθος ότι οι Ευρωπαίοι θα συγκρουσθούν με το ΔΝΤ για χάρη της, είχε από καιρό φροντίσει να ανοίξει μέτωπο με το Ταμείο. Τελικά οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συμφώνησαν ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους πάνω- κάτω 3 δισ. ευρώ, θα αποφασιστούν άμεσα, αλλά θα ισχύσουν εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του Ταμείου.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα αντέξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τα πρόσθετα «νεοφιλελεύθερα» μέτρα, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα τα αντέξει η κοινωνία. Και στην περίπτωση αυτή θα επιβεβαιωθούν πάλι τα δημοσιεύματα των «κακών» ΜΜΕ. Διότι όταν οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι τα επιπλέον των 5,4 δισ. ευρώ μέτρα δεν «καταπίνονται», πως θα τα κάνει «γαργάρα» ο Αλέξης Τσίπρας για να τα «καταπιούν» οι βουλευτές του;  Η στράτα του δεν πάει παραπέρα…

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Share.

Comments are closed.